Träningstips – snabbare, starkare högre enligt senaste forskningen

Snabbare, högre, starkare (citius, altius, fortius)Det kom massor av intressant forskning kring träning förra året. I denna artikel har vi sammanställt några av de bästa träningstipsen.

Bra tips för bättre träning

  • Har du problem med träningsvärk? Ett tips kan vara att hoppa i iskallt vatten efter träningen. Enligt forskning kan det minska ömheten i musklerna med upp till 15-20 procent efter ett intensivt träningspass. Metoden med iskallt vatten är ungefär lika effektivt som att jogga lätt i sju minuter efter passet.
  • Att springa eller gå på ett löpband är inte lika effektivt som att göra det utomhus. Forskare mätte hur mycket energi man förbränner genom att gå utomhus jämfört med inomhus på ett löpband. Det de kom fram till var att för att bränna lika mycket kalorier på ett löpband, som man gör genom att gå på plan mark ute i naturen, behöver man ställa in löpbandet på tre procents lutning.
  • Lätta vikter är lika bra som tunga för att bygga stora muskler.Men det visste ju läsare av Nyttigt.eu redan. Huvudsaken, enligt forskare, är att man tränar till ”failure”, dvs. att man lyfter vikten tills man inte orkar en enda repetition till.
  • Ska man springa eller cykla före eller efter man tränar i gymmet? Detta är något som debatterats länge bland muskelbyggare. I en studie publicerad förra året så kom man dock fram till att det produceras mer testosteron i kroppen om man ägnar sig åt någon form av lätt aerobisk träning i 30 minuter precis innan man lyfter vikter.
  • Träna med viktvästar för att bli snabbare. Australiensiska och finska forskare lät utrusta 8 vardagsmotionärer med viktvästar som de fick bära i princip dygnet runt. Enda tiderna på dygnet då de inte bar omkring på västarna var när de tränade eller sov. När man sedan testade dem på en löpbana efter tre veckor visade det sig att de blivit, i genomsnitt, en tiondels sekund snabbare. Det kanske inte låter som så mycket men det var en kort hinderbana som bara tar cirka 5 sekunder att springa klart. I det sammanhanget är en tiondels sekund riktigt mycket. Dessutom är detta med att använda träningsvästar inte bara ett bra träningstips för den som vill bli snabbare, utan också för den som vill gå ner i vikt.
  • Ska man gå djupare än 90 grader när man gör knäböj? Där har vi ytterligare en av dessa eviga gym-debatter. I fjol kom i alla fall träningsforskning fram till att man blir bättre på att hoppa högt om man går ner längre än till 90 graders vinkel när man gör knäböj.
  • Drick kaffe. I en undersökning så orkade killarna som fick två koppar kaffe tre fler repetitioner i bänkpress än de som fick dricka placebo. Dessutom upplevde kaffedrickarna mindre problem med ömma muskler efteråt.

Summa summarum? Drick kaffe, gå djupt i knäböj och använd viktväst när du tränar utomhus. Men glöm inte bort att ta av den innan du hoppar ner i det kalla vattnet för att kyla av musklerna…

Ett svar på ”Träningstips – snabbare, starkare högre enligt senaste forskningen”

Många bra poänger! En viktväst är definitivt underskattad enligt mig, vilket är synd.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: