Saffran är den goda kryddan med ett så högt pris att den startade ett krig

Det finns massor av recept som förvandlas från den fula ankungen till en ståtlig och mycket aptitlig svan om man bara tillsätter några nypor saffran. Till exempel ger vi inte en fisksoppa eller gryta utan saffran några större pluspoäng. Saffran är dock dyrt och har haft ett mycket högt pris genom större delen av historien. Det går nämligen åt mellan 100-150, 000 krokusar för vare kilo saffran.

Iranska saffranstrådarSaffran som kommer från Saffranskrokus är världens dyraste krydda. Kryddan innehåller över 150 doftämnen och aromer, och många av dessa ämnen är bra för vår hälsa. Bland annat finns det cirka 90 historiska referenser om hur saffran använts som medicin mot olika åkommor.

Saffran har använts som naturmedicin mot allt från migrän och melankoli till menstruation och magproblem. Dessutom publicerades bland annat en studie från Förenade Arabemiraten 2011 som visade att saffran motverkar levercancer i experiment på råttor. Det är dock ytterst tveksamt, även om det gång på gång bevisats att saffran har läkande egenskaper, att de små mängder vi får i oss har någon verkan.

Saffran är för övrigt giftigt, och kan vara farligt vid ett extremt stort intag. Det rör sig hur som helst i så fall om så höga doser att det är ingenting att oroa sig för.

Saffrans mytiska status har den förtjänat främst genom sin goda smak och vackra färg och de läkande egenskaperna som man länge tillskrivit den. Saffran fungerar mycket bra tillsammans med fisk, skaldjur, vitlök, tomat, etc. Den är bland annat den viktigaste kryddan i den spanska nationalrätten Paella.

Saffrans dokumenterade historia sträcker sig cirka fyra tusen år tillbaka i tiden. Det tidigaste dokumentet i Sverige är från 1328.

Under Svarta Döden så ökade efterfrågan på kryddan som medicin och det uppstod en mycket lukrativ handel från sydligare länder via sjöfarande handelsimperier som Genoa och Venedig. Ett av skeppen som fraktade saffran kapades och satte fyr på ”Saffranskriget” som varade i 14 veckor. Under medeltiden avrättades man om förfalskade saffran.

Även om priset för saffran, särskilt under de år då skördar slagit fel, är mycket högt så behövs det inte mycket av kryddan för att förhöja smaken på till exempel en fisksoppa. Ett kuvert saffran ligger på ungefär 0,5 gram, men det räcker till att smaksätta många portioner. Saffran går att köpa i de flesta butiker och apotek. Det skiljer dock mycket i såväl kvalitet som pris mellan de olika butikerna. Som exempel kan nämnas att inför förra julen så kostade ett litet kuvert saffran 13:95 på Konsum och 10:90 på Willy´s. På det lokala apoteket lockade de med ett halvt gram saffran ( som höll sämre kvalitet) för över 20 kronor…

Vill du ha saffran i allra bästa kvalitet satsa på iransk saffran, som är mer trådlik i strukturen.  Vi har försökt hitta någon som säljer saffran billigt online, men vårt sökande har hittills varit förgäves.

Har du tips om var man kan köpa saffran billigt online? Eller du kanske bara vill dela med dig av ett gott recept? Skriv gärna nedan.

%d bloggare gillar detta: