Går man upp eller ner i vikt av att tugga tuggummi?

Bubblegum
Tuggumi innehåller väldigt få kalorier

Man hör ofta att tuggummi är något av en kalorifälla eftersom det innehåller mer kalorier än vad man tror och att tuggummi stimulerar aptiten eftersom det sätter igång magens hungersignaler och därför kan leda till att man går upp i vikt.

Samtidigt hör man också att man förbränner lika mycket kalorier som man får i sig av att tugga tuggummi och att det lurar magen att tro att man ätit och därför håller sig mätt.

Hur ligger det till egentligen?

Saken är den att ett tuggummi med socker innehåller cirka 10 kalorier (ett sockerfritt tuggummi ungefär hälften). Kalorimängden i fem tuggummin motsvarar alltså lika mycket kalorier som man hittar i en apelsin eller ett äpple. Om du är en fanatisk anhängare av ”många bäckar små”-tänkandet kan alltså ett överdrivet användande av tuggummi vara en (läs minimal) liten bidragande faktor till att du går upp eller har svårt att gå ner i vikt.

Om man blir hungrig eller mätt av tuggummi är helt upp till dig själv att avgöra. Det är olika för alla.

Att tugga förbränner, enligt en uppgift vi hittade, cirka 10 kalorier i timmen. Om du då tuggar varje tuggummi en timme går det jämnt ut.


Men poängen med hela artikeln var trots allt att understryka att du blir vare sig fetare eller smalare av att tugga tuggummi. Såvida du inte har problem med att lätt få hål i tänderna är det bara att tugga vidare – även på tuggummin som inte är sockerfria.

Visste du förresten att Nikola Tesla, av många ansedd att vara tidernas främsta vetenskapsman (han uppfann bland annat radion), var en stor motståndare till tuggummi? Han ansåg att förbudet mot alkohol i USA under tidigt 1900-tal var ett vansinne för folkhälsan, och att tobak, te och kaffe är värre för hälsan överlag. Värst av allt ansåg han dock tuggummit vara: ”… [inget är så illa som] att tugga tuggummi, som, genom att utmatta salivkörtlarna lägger många dåraktiga offer i en tidig grav!” Vad den moderna vetenskapen säger om detta vet inte.

Källa: Teslauniverse.com

%d bloggare gillar detta: