Vårljuset gör de flesta piggare och slankare – och på våren blir kvinnor kåta

våren gör oss pigga, slanka och kvinnor kåta

Enligt norska vädersajten Yr.no blir vi piggare, slankare och kåtare på våren. Det sista gäller i alla fall för kvinnor.

Morgonljuset på våren skär ner på kroppens produktion av sömnämnet melatonin vilket gör de flesta piggare om våren. Många som lider av morgontrötthet under vinterhalvåret vaknar av sig själva när ljuset sipprar in genom persiennerna och kan slänga väckarklockan.

Vissa individer blir istället vårtrötta

Om de allra flesta blir piggare och gladare av vårljuset är det en liten klick människor som istället blir ännu mer trötta och hängiga och deprimerade på våren. Solen blir som en gigantisk ljuskälla som de upplever ytterligare belyser deras problem. Detta fenomen är i synnerhet märkbart för de som lider av årtidsbundna depressioner. Andra symptom är ledvärk, huvudvärk, irritation och brist på motivation.

Fenomenet att drabbas av en nästan outhärdlig, men väldigt tillfällig trötthet, i samband med att det blir en ny årstid (i synnerhet våren), är något som i princip varje land med årstider har egna begrepp för. I England kallas det ”spring fever” och i Tyskland ” Frühjahrsmüdigkeit”.

vårljuset

Men som sagt, de flesta blir piggare och gladare under våren och får mer energi till att ta itu med problem, starta nya projekt, etc.

Dessutom är det, enligt norska forskare, så att nästan alla blir lite slankare om våren eftersom ljuset påverkar vår aptit. Till exempel är vi som mest sugna på choklad på hösten och vintern eftersom den innehåller ämnen som påverkar produktionen av melatonin och serotonin. Våren är den bästa tiden på året att banta på enligt forskarna.

Läs också: Sömnproblem – du kanske sover som ett geni?

Kvinnor blir kåta av vårljuset

Kvinnors sexuella intresse följer ljusrytmen och de får ”vårkänslor” (läs: de blir kåta). Märkligt nog blir överlag inte män kåtare av vårljuset. Dock är såväl män som kvinnor som minst kåta i december.

Hona som skiftat till "vårdräkt"Varför följer inte båda könen samma rytm i sexuella toppar och dalar? Enligt en forskare i arktisk biologi står kanske förklaringen att finna i naturen. Det är samma sak med till exempel fjällräven. Hanen når inte sin ”lusttopp” förrän honan har skiftat dräkt…

Det vankas därmed goda tider för de flesta. Eller som norske Ivar uttryckte det: ”For meg som har null tiltrekningskraft på damer er dette et utrolig interessant tema.”

%d bloggare gillar detta: