Vad skulle du göra om du hade mer mod?

”Mod är inte alltid ett starkt rytande. Ibland är det den tysta rösten som vid dagens slut säger: ´jag försöker igen i morgon´”

Skriv ner detta någonstans där du kan se det dagligen. På en lapp vid nattduksbordet, i din smartphone, på kylskåpet.  Reflektera, fundera…”Vad skulle jag göra om jag hade mer mod”?

För vissa förändrar det hela deras liv när så småningom det lilla tankefröet går från att vara en nyfiken liten viskning till full stormstyrka. När drömmarna förvandlas till handlingar. Vad skulle du egentligen göra om du hade mer mod?

Skulle du äntligen bjuda den där kassörskan du gillat i alla år på en middag? Skulle du påbörja arbetet med romanen du alltid drömt om att skriva? Skulle du lämna ett olyckligt äktenskap och gå vidare i livet? Skulle du säga upp dig och starta eget? Skulle du göra jorden runt resan som alla pratar om men aldrig gör? Skulle du sätta ner foten och göra något åt orättvisorna i din närhet? Det finns inga gränser i livet utöver de gränser du sätter själv.

”De flesta tippar fram på tå genom livet och når endast tryggt fram till döden”- Eleanor Roosevelt. Det var för övrigt hennes man som sa de bevingade orden att vi inte har något att frukta utöver fruktan själv. Ju mer modiga handlingar vi utför ju mindre rädsla känner vi. Mod föder mod.

Börja med att reflektera över mod och börja föra över tankarna till handlingar. När chansen ges på till exempel arbetsplatsen säg till vad du egentligen tycker om sakernas tillstånd, var transparent vad det gäller dina känslor inför andra och sluta tänka att “det gör jag I morgon”, eller “det kan vänta”. Fenomenet att skjuta upp allting till senare är livets största tjuv.

Winston Churchill, en av världshistoriens tveklöst modigaste män, sa att modet är den största av dygder då allt man företar sig är beroende av hur mycket mod man besitter.

För att överkomma rädsla kan det vara en god idé att sätta sig ner och skriva ner sina största rädslor, som rädslan för att få nobben, för att affärsidén inte ska bära, för hur folk ska tänka eller tycka om man vill göra ett livsval som går emot normen, osv. Skriv sedan när det allra värsta scenariot som kan hända som ett resultat av dina handlingar. Då inser du att om det värsta som kan hända är att du får ett nej från någon du uppvaktat, eller att du får söka en vanlig anställning ingen någonstans om företaget skulle gå i konkurs  så är det alltid värt risken.

Självklart är det omöjligt att helt göra sig kvitt rädslor, att vara modig är att vara livrädd men att ändå kunna överkomma den förlamande känslan och agera i enlighet med sina värderingar trots allt.

Men börja som sagt med att dagligen reflektera över begreppet mod, hur du definierar ordet, och vilka saker du skulle vilja göra och uppnå om du bara vågade. Till slut kommer du inse att det är bara dina inre hjärnspöken som begränsar dig, och allting i livet är möjligt, allting är inom räckhåll, bara man har modet att resa sig upp och ta tag i det.

5 svar på ”Vad skulle du göra om du hade mer mod?”

Är meningen med livet att alltid göra en massa saker? Som att resa runt eller göra något enligt artikeln.

Att låta dagarna gå och leva ett stillsamt liv, är inte det ”rätt”? Förutsatt att man är nöjd med den tillvaron.

Det är förstås upp till var och en att själva avgöra vilket liv som är det rätta! Men jag tror faktiskt att det är många som även saknar modet att leva ett stillsamt liv utan en massa aktiviteter.

ur senaste Amostidningen:
Sjuksköterskan Bronnie Ware som jobbat med döende patienter bloggade om de vanligaste sakerna folk ångrar på dödsbädden.
Nr 1: ”Jag önskar att jag haft modet att leva sant mot mig själv, inte det liv som andra förväntade av mig.” Den vanligaste ångern av alla, handlar om drömmar man inte vågat testa.
Nr 5: ”Jag önskar att jag tillåtit mig själv att vara lyckligare.” Många upptäcker att de varit för bekväma och låtsats att de varit nöjda med sina liv.
Det svåra tycker jag är att (hitta och) våga följa min intuition. Men de gånger jag hittat den och följt den (i viktiga frågor) så har beslutet fört mig milslångt. Katharina

Vad jag skulle göra om jag hade mer mod? Jag skulle vilja jobba med kameler. Och faktum är att jag sedan ett år tillbaka försöker hitta en väg dit, alltså jag tar kontakter, reser, undersöker, förhör mig… förhoppningsvis når jag dit en dag. /Katharina

Mycket intressant inlägg Katharina! Fastnade framför allt för ”Jag önskar att jag tillåtit mig själv att vara lyckligare.” Det får en att tänka till. Lycka till med dina drömmar (planer!) på att jobba med kameler!

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: