Den förvirrade världen vi kallar hälsovärlden

Hälsovärlden är bland de mest förvirrande av världar

Fibrer är bra mot cancer och hjärtsjukdomar ena decenniet men inte det påföljande decenniet. Forskare ett säger si, forskare två säger så. Trots att många av dem egentligen inte är forskare. Mer än på pappret. Kanske. Det är svårt att säga eftersom de använder en logik och ett språk som tydligen bara de som ingår i samma sfär kan förstå.

Sedan är det hela tiden marknadskrafter som utnyttjar ”trenderna” inom forskningen på livsmedel. Till exempel är inte de tillsatta fibrerna i många produkter fibrer överhuvudtaget utan en märklig form av tillsatser som man kallar fibrer.

Men även om du äter mat som innehåller riktig kostfiber så är det som sagt inte säkert att fibrerna har några positiva effekter alls. Säger en del. Andra, som är minst lika trovärdiga, säger förstås tvärtom…

Och så finns det dem som ligger mitt emellan. Men dem är det ingen som lyssnar på eftersom de är så tråkiga.

Proteiner då? Är ett stort intag skadligt för njurarna, eller bara lite harmlöst onödigt, eller är proteinerna muskelbyggande, små underverk som till och med mättar grannen, som bara tittade på när du åt din baconburgare? Ett lagom intag kan ju aldrig vara att rekommendera Det är endera för lite eller för mycket.

Hur är det med fettet i bacon förresten? Sänker det blodtrycket, minskar fettet kring midjan och leder till ett välsmakande himmelrike? Eller är det mättade fettet, den industrialiserade uppfödningen av grisar, och tillsatserna, och hela rökningsprocessen av bacon, en enda stor cancerbildande soppa?

Ingen vet. Men ändå hävdar alla att de minsann vet. I alla fall mer än vad någon annan som har fel vet.

Vän av ordning och allmänt logiskt tänkande hävdar dock att det säkraste är att äta helt naturligt. Inget bacon, ingen limpa eller pasta med tillsatta, falska fibrer. Ungefär så som vi åt på stenåldern.

Men hur åt vi på stenåldern egentligen? Hur mådde vi?

Ingen vet. Bortsett från alla de som vet förstås. Och det vet de genom att endast äta kött och grönsaker som kravodlats några mil utanför Borås. De mår enligt egen uppgift som man ska må som människa.

Dessa nutida stenåldersmänniskor kan för övrigt ses, hoppandes lite naturligt, lite ryckigt och självsäkert som ett lejon som jagar en gnu på savannen, mellan köttdiskarna på Konsum. Detta är hälsosamt eftersom kroppen då tror att den lever på stenåldern. Musklerna växer lite extra då, säger de.

Alkohol då? I denna laddade hälsofråga måste väl ändå hälsovärlden vara överens? Jo, faktiskt, tro det eller ej. Vetenskapen kan faktiskt, med hjälp av 2000-talets sofistikerade metoder, helt säkert, med 100 procents tillförlitlighet och handen på hjärtat fastställa att alkoholdrickandet leder till cancer. Om detta är de lika säkra på som de är säkra på att alkohol förebygger cancer.

Eller som Homer Simpson uttryckte det: ”Alkohol är orsaken till och lösningen på livets alla problem”.

Robert Cameron, som levde tills han blev 98 skapade för övrigt ”The drinking man´s diet”. Men vad vet vi? Han kanske var en nykterist som bara ville sälja böcker genom att spela full och vara lite häftig.  Ungefär som resten av hälsovärlden.

Ibland blir man bra trött på att vara intresserad av hälsa.

%d bloggare gillar detta: