Träna som en elitidrottsman – Så gör sig idrottsmän redo för ett mästerskap

Själva begreppet elitnivå uppfanns under antiken
Professionella idrottsmän arbetar optimalt med både det det fysiska och mentala

Det är förstås inte nödvändigt att träna som en elitidrottsman för att gå ner i vikt, må bättre eller uppnå optimal hälsa. De flesta av oss har heller inte tid eller ork att träna som man gör på elitnivå. Men det kan vara intressant att känna till några viktiga principer som elitidrottare använder sig av i sin träning.

Chris Sebelski, professor vid universitet för fysisk terapi i St. Louis ger oss några tips för hur elitidrottsmän förbereder sig för till exempel ett OS:

Träna som en elitidrottsman

Sätt upp ett långsiktigt mål som du bryter upp i delmål. Om du till exempel planerar för en lång bergsvandring kan du dela upp dina träningspass. Gå till exempel ett par kilometer per träningspass de första veckorna och öka antalet kilometer successivt tills du utan problem orkar gå ett par mil i snabbt tempo.

Variera din träning så mycket som möjligt. Detta förebygger skador, minskar risken för överträning, håller uppe motivationen och optimerar muskelstyrkan.

Träna med andra. Att dela på träningsbördan och använda varandra som bollplank och inspiration i träningen gör underverk.

Gör en lista på olika experter som kan hjälpa dig att nå ditt mål, som till exempel personliga tränare, dietister, idrottspsykologer och så vidare. De flesta idrottsmän oavsett vilken sport de håller på med omger sig med människor med olika expertis.


Det som skiljer agnarna från vetet och förvandlar en motionär till elitidrottare är motivationen. Har man inte den rätta motivationen får man försöka olika strategier för att hitta den.

Vad det gäller OS i Vancouver såg vi också många exempel på hur viktigt det är att förbereda sig mentalt för tuffa tävlingar. Det skiljer väldigt lite i fysisk prestation i toppen och den avgörande faktorn blir ofta just den mentala biten.

Även om du bara har som mål att orka springa fem kilometer har du otroligt mycket att vinna på att förbereda dig mentalt. Tro på dig själv, och visualisera hur du springer de fem kilometerna utan besvär.

 

Träning på elitnivå? Sikta tyskt!

 Träning på elitnivå

Tyskarna var fullständigt överlägsna i fotbolls-VM i Brasilien 2014. Under kvartsfinalen mot Frankrike sprang tyskarna 7,5 fler kilometer än sina motståndare och under deras kross av värdlandet Brasilien i semifinalen verkade det som att de hade två extra man på planen. Den mest framträdande förklaringen till tyskarnas succé (första guldet på 24 år) var deras sanslösa fysik.

Någon månad efter finalen intervjuade New York Times lagets fystränare Mark Verstegen. Han anställdes för att förbättra det tyska lagets allmänna fitness-nivå, rörlighet, näringsintag och uthållighet. När han först kom till laget möttes han med stor skepticism av såväl spelare som fans och tysk media som undrade vad en amerikan skulle kunna lära tyskarna om att spela fotboll.

Innan Verstegen steg in i bilden var det tyska lagets fysiska träning mycket traditionell och grundläggande, och det mesta av tiden under landslagssamlingarna gick åt att (som Sverige under Hamrén) till att öva på teknik och nöta strategi.

Verstegen såg till att förvandla den fysiska träningen till att bli mer fokuserad och individualiserad. Han lägger mycket stor vikt på hur precist en spelare utför sin övning. Tyskarna jobbar också mycket på sin rörlighet, acceleration och kraft. Man gör allt från att springa med fallskärmar,  till cross sprints vertical sprints  samt mycket träning med motståndsband (för att bygga upp den viktiga höftmuskulaturen).

Han införde också moderna mätningsmetoder i fys-programmet. Man håller koll på varje spelares puls under olika träningsmoment och när någon utför samma övning flera gånger  i rad och pulsen sjunker under passet, eller om hastigheten ökar, så vet de att vederbörande är på rätt väg (men det är också viktigt då man tidigt kan se om någon spleare är på väg att slita ut sig och riskerar skador). Att mäta utveckling/stagnation är A och O.

I stora drag kan tyskarnas nya träningsfilosofi appliceras på alla:

  • Koncentrera på det mentala, på din inställning till varje träningspass.
  • Utför övningarna på rätt sätt och var noggrann med dokumentera ditt rörelsemönster så du inte felar i utförandet.
  • Återhämta dig på rätt sätt. Återhämtning är en viktig nyckel till att man ska kunna uppnå sina mål snabbt.
  • Sov mycket.
  • När du vaknar på morgonen stig upp och gör några armhävningar eller Yoga-rörelser, vad som helst som ställer in din hjärna och kropp på fysisk aktivitet under dagen.
  • Försök förbättra dig, om aldrig så lite, för varje pass du utför – varje dag. ”Poängen är att kroppen och hjärnan svarar positivt på att ha krav på sig. Det är verkligen nyckeln till fitness”, säger Verstegen.

För mer läsning kolla in Verstegens bok ”Everyday is game day”.

Tänk som en elitidrottsman och uppnå mål i livet du aldrig trodde var möjliga att uppnå!

%d bloggare gillar detta: