Nyttig snabbmat – tips på vad du ska välja för hälsosammare alternativ när du måste äta ute

Nyttig snabbmat är något som de flesta uppskattar i dessa stressiga tider. Dock är ofta utbudet av hälsosam snabbmat ganska fattig hos snabbmatsrestauranger. Det finns emellertid vissa tumregler som du kan ha i åtanke när du vill äta snabbt och nyttigt.

Nyttig snabbmat
Sallad är nyttig snabbmat


  • Om du bara har onyttiga måltider att välja på i menyn beställ först och främst små portioner! Skippa dessutom de allra onyttigaste tillbehören som friterade lökringar och pommes frites. Hamburgare med bröd utan dressing, eller kebab med bröd utan sås? Ja, det är lite bättre, men det är ändå bara tomma kolhydrater och mättat fet.
  • Se upp för de onyttiga och eller kaloristinna salladerna som ofta serveras med fet dressing, krutonger och annan friterad mat. Skippar du brödet och krutongerna till salladen är dock dressingen okej (bästa alternativet är olivolja blandat med någon vinäger).
  • Försök att välja grillat istället för stekt kött om det finns som alternativ. Tonfisk och kyckling eller räkor är bra proteinkällor i salladen.
  • Se upp för vad du väljer för dricka till maten! Läskedryck och juice (satsa på färskpressad om det finns, eller i alla fall ett alternativ utan tillsatt socker) är en klassisk viktfälla när man beställer dricka till snabbmaten. En stor milkshake kan för övrigt innehålla upp mot 1000 kalorier!
  • Var inte blyg. Säg gärna till att du till exempel vill ha din hamburgare serverad utan dressing, eller skippa gurkdressingen till förmån för råkostsallad i korvkiosken, be dem att inte doppa brödet i stekpanna etc. Det går att komponera mycket nyttigare snabbmatsalternativ än vad original-menyn erbjuder bara man tänker till lite!
  • Vad det gäller alla olika typer av ”Grab ´n go”-produkter som poppat upp i butikerna de senaste åren: undvik wraps som bara är fyllda med i princip några salladsblad och fett. Undvik också ”protein bars” och liknande produkter. Den absolut mest nyttiga snabbmaten är en liten påse med nötter och torkade bär. Visst innehåller nötter mycket fett, men det är bra fett. Och dessa små påsar innehåller inte mer än cirka 250 kalorier (som jämförelse innehåller ett enda korvbröd 90 tomma kalorier!) Varför inte komplettera med en frukt?
  • Det är inte bara innehållet, eller bristen på näringsinnehåll, som felar med ”snabbmat”. Mat och stress hör inte ihop. Tvingas du till situationer där skräpmat är enda alternativet försök att i alla fall anamma det japanska förhållningssättet till mat, ”Hara hachi Bu”, ät långsamt och ät dig bara 80 % mätt.

 

McNugget-Enhanced Cheeseburger
Skippa osten på hamburgaren
%d bloggare gillar detta: