Probiotisk yoghurt och andra drycker med probiotika – Stärker de verkligen såväl immunförsvaret som magen?

Probiotisk yoghurt har länge ansetts vara ett mycket nyttigt alternativ. Den säljs som en mer exklusiv, och dyrare variant av vanlig yoghurt, då den anses vara bra för hälsan eftersom de probiotiska bakterierna bland annat sägs vara bra för magen och stärka immunförsvaret.

Få har ifrågasätt detta och probiotisk yoghurt har helt enkelt haft en ohotad ställning som ett nyttigt alternativ till frukosten eller till lunchen. Nu har dock flera internationella undersökningar, helt oberoende av varandra, visat att probiotiska drycker inte gör vare sig från eller till för att stärka immunförsvaret eller främja matsmältningen.

Det är EFSA, EU:s organ för livsmedelsäkerhet som nu går ut och informerar allmänheten att de påstådda hälsofördelarna av probiotiska drycker inte kan styrkas med vetenskapliga bevis.

Visserligen bör det tilläggas att det sista inte är sagt i denna fråga. Det kommer säkert komma andra undersökningar som visar att probiotiska drycker visst kan främja såväl immunförsvaret som att de är bra för magen.

Men det lutar helt klart åt att probiotika kommer gå till historien som ytterligare en produkt som lanserats som en undergörande medicin och som sedan visat sig vara ett helt vanligt, dödligt livsmedel.

Vi kan nog heller inte räkna med att företagen som tillverkar probiotisk yoghurt och andra drycker kommer att ta bort epitetet ”den nyttiga yoghurten” från sina förpackningar i första taget.

%d bloggare gillar detta: