Naturlig mat – Zoo- dieten|vad händer om en människa äter som ett djur?

Gorillor mår bäst av mat som finns i deras naturliga miljö

För några år sedan fick två gorillor på Cleveland zoo en hel del uppmärksamhet i medier runtom i världen efter att gorillorna precis avklarat en ett år lång och strikt diet. Den uppmärksamheten hade de verkligen förtjänat. Trots att de spenderar ungefär halva sin vakna tid med att äta lyckades gorillorna gå ner cirka 30 kilo per gorilla.

Det som dödar flest gorillor i fångenskap är olika hjärtsjukdomar eftersom de ofta blir matade med stärkelserik mat och söta kakor. Faktum är att många gorillor blir så beroende av socker att de spyr ut kakorna så de kan äta upp dem igen!

Zooskötarna i Cleveland satte således sina sockerberoende gorillor på en strikt diet. Varje dag i ett års tid fick de endast äta en skottkärra (!) fylld med romansallad, frisésallat, alfaalfa hö, trädgrenar, gröna bönor, linfrön och en banan doppad i multivitaminer. Gorillorna gick som sagt ner 30 kilo på ett år på denna diet och väger nu ungefär lika mycket som vilda gorillor.

Under 2015 publicerade forskare vid Cleveland Zoo ytterligare en undersökning  som sprider lite ljus på djurs hälsa. Denna gång kunde man påvisa att svarta noshörningar, precis som människor, kan drabbas av metaboliska sjukdomar av en alltför kaloririk kost och stillasittande. Zoo-veterinärer har i en allt högre utsträckning börjat att forska i tamdjurs hälsa då insulinresistens och fetma är problem som såväl människor som djur brottas med. Problemet, i synnerhet med djuren, är dock att en metod/diet sällan fungerar på flera olika arter av djur.

Svart noshörning

Zoo-dieten – detta gör helt naturlig mat med våra kroppar

Naturlig mat gör underverk för hälsan

Gorillor och andra djur har förstås inte samma fysiologi som människor så många ställer sig tveksamma till om gorilladieten vore så värst nyttig för oss (vi ställer oss dessutom lite tveksamma till att äta trädgrenar).

Men faktum är att för några år sedan utförde BBC2 ett experiment på nio deltagare som fick leva i en inhägnad på Paigntton Zoo (Devon, England) där de fick mat som efterliknade vår apliknande, jägare/samlare typ av diet. Den växtbaserade och helt naturliga maten var alltså i huvudsak rå och innehöll väldigt lite mättat fett. Exempel på mat: broccoli, morötter, meloner, fikon, nötter, plommon, rädisor, bananer, jordgubbar, kål, tomat, vattenkrasse, aprikoser och mango.

Dieten varade under två veckor, och under den andra veckan serverades man utöver ovanstående grönsaker och frukt även några små portioner av fet fisk, då man vet att detta ingick till viss del i människans tidiga kosthållning.

Deltagarna upplevde inte att de förlorade någon energi under tiden experimentet pågick även om det förekom rapporter om viss ”irritation och surhet” på grund av de högst spartanska levnadsförhållandena. Det förekom dessutom starka indikationer på att man fes mycket mer än vanligt…

Trots detta var alla deltagare på gott humör under så gott som hela tiden och experimentet förde med sig massor av hälsofördelar. I genomsnitt tappade man fem kilo per man, och fick förbättrade blodvärden och kolesterolet sjönk med 23 procent. Trots den relativt höga andelen kolhydrater i deras kost gick de alltså ner i vikt snabbt.

Så, även om du kanske ställer dig tveksam till att äta som en bantande gorilla kan du vara helt säker på att till och med trädgrenar är nyttigare för dig än kakor. Om detta råder det ingen tvekan.

Källor: Slashfood, Gawker. news.osu.edu

%d bloggare gillar detta: