Man tröttnar fort på lågkalorimat visar undersökning – kan leda till jojo-bantning

Beef and Spaghetti
Spaghetti och köttfärssås

I en rapport nyligen publicerad i American Journal of Clinical Nutrition visade det sig att man lätt tröttnar på lågkaloriversionen av en viss rätt.

36 vuxna individer fick äta spaghetti med köttfärssås till lunch fem dagar i rad. Den ena varianten innehöll 567 kalorier, och lågkalorirätten innehöll 374 kalorier.

Vid varje måltid fick deltagarna ranka hur de upplevde att maten smakade, och om de förväntade sig att måltiden med spaghetti och köttfärssås skulle vara mättande eller inte.

Första dagen gav båda grupperna sin lunch ungefär samma smakbetyg, men därefter började man snabbt tröttna på lågkaloriversionen. Men samtidigt visade det sig att även om spaghetti och köttfärssås snabbt blev tråkig i smaken så påverkade det inte mättnadskänslan över tiden.


Forskarna tror att eftersom man snabbt tröttnar på lågkalorimat rent smakmässigt är det lätt hänt att man faller in i ett mönster av jojo-bantning, det vill säga att man går ner i vikt under en viss period med lågkalorimat för att sedan äta upp sig igen med mer kaloririka alternativ (jojo-bantning anses inte vara hälsosamt för hälsan i det långa loppet) som smakar bättre.

Det är alltså inte bara så enkelt som att kroppen skriker efter mer energi efter en period av kalorirestriktion. Uttråkade smaklökar är ett minst lika stort problem.

Själv är jag en stark förespråkare för ”lyxdieter” där man unnar sig dyra men välsmakande råvaror som konstant stimulerar hjärnans belöningssystem. Problemet är dock att det inte är billigt att äta t.ex. ekologiska ägg med riktig kaviar och lyxknäckebröd samt ekologiska äpplen till frukost, och hängmörat kött och färska rotfrukter bakade i finaste olivolja till middag, för att avsluta med något så extravagant med ljuvligt som hummersoppa till kvällsmat. Men det är fruktansvärt effektivt och man tappar inte motivationen i första taget!

Det går också, förstås, att äta lågkalorimat som både är god och nyttig och inte kostar så mycket. Tricket ligger ofta i att använda så färska kryddor och råvaror som möjligt!

Har du dålig fantasi så investera dessutom i en kokbok med spännande och välsmakande lågkalorirätter.

Vad du än gör underskatta inte ditt behov av välsmakande mat!

2 svar på ”Man tröttnar fort på lågkalorimat visar undersökning – kan leda till jojo-bantning”

Mycket intressant, speciellt i förhållande till att annan forskning stödjer påståendet att energireducerad kost ger ökad livslängd och mindre åldersrelaterade sjukdomar. Vad jag undrar är om du vet när artikeln bakom din text publicerades i the american journal of clinical nutrition. Jag kan nämligen inte hitta den. Tack på förhand!

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: