Att spela fotboll bränner fler kalorier och ger bättre träning än att jogga!

power
Att spela fotboll är bra träning för kroppen

I en dansk studie delade man upp 38 otränade män i två grupper. En grupp fick spela fotboll och den andra gruppen män fick ägna sig åt joggning. Båda grupperna joggade eller spelade fotboll 2-3 gånger i veckan en timme åt gången.

Männen som spelade fotboll fick bättre resultat av sin träning i nästan varje aspekt. De fick bättre blodvärden, något större muskelmassa, ökad enzymaktivitet som ger bättre fettförbränning, och de som sparkade boll istället för att ”bara” springa som träning förbättrade sin tid på 30 meter sprint. Båda grupperna fick bättre kondition efter 4 och 8 veckor, men bara fotbolls-gruppen ökade sina värden igen efter 12 veckor.

Ofta är det så att man orkar mer när man deltar i lagsporter som fotboll eller innebandy, och man har roligare och känner därför inte efter lika mycket om man är på väg att bli trött. Dessutom är ju tävlingsinstinkten är stor hos de flesta människor.


Undertecknad har stora problem att hålla igång och springa en timme i skogen, men om jag får jaga en boll med en innebandyklubba eller springa efter en fotboll orkar jag mycket mer eftersom jag hatar att förlora och tycker det är enormt kul med bollsporter. Det gör inte så mycket att jag har blodsmak och att det dunkar i öronen när jag har roligt.

Andra undersökningar har visat att fotboll bränner i genomsnitt 550 kalorier i timmen., Siffran borde vara ungefär densamma för andra intensiva bollsporter, som innebandy. Här kan du läsa mer om hur nyttigt det är att hålla igång kroppen med regelbunden, vanlig löpning

Källa: European Journal of Applied Physiology.

%d bloggare gillar detta: