Löpning ger stora hälsoeffekter – som ett längre och friskare liv, och bättre minne

Även om man börjar löpa sent i livet ger det effekter

Löpning är kanske inte den mest populära formen av träning då många upplever löpandet som monotont och frustrerande jobbigt.

Löpning är dock en mycket effektiv träningsform med massor av hälsofördelar.


I en undersökning publicerad 2008 visade en grupp forskare vid Stanford att äldre joggare löper hälften så stor risk att dö i förtid, av till exempel cancer, jämfört med de som inte ägnar sig åt någon form av löpning alls. Undersökningen följde 500 äldre löpare (alla var över 50 när studien startades) under loppet av 20 år. Deras data jämfördes sedan med en liknande demografisk grupp icke-löpare.

Nitton år in i studien hade 34 procent av icke-löparna dött jämfört med endast 15 % av löparna. Båda grupperna led i slutet av studien av diverse ålderskrämpor, men löpargruppens krämpor dök upp i genomsnitt hela 16 år senare!

Hälsoskillnaden mellan de två grupperna fortsatte att visa sig ända in i det nionde decenniet av livet. I början på studien sprang löparna cirka 4 timmar i veckan. 21 år senare hade den tiden reducerats till i genomsnitt 76 minuter, men de stora hälsofördelarna var fortsatt mycket framträdande.

Det är sedan tidigare känt att regelbunden löpning förbättrar vår inlärningsförmåga. I en ny undersökning konstateras det dessutom att det med största sannolikhet förhåller sig så att löpning stimulerar tillväxten av hjärnceller i den del av hjärnan som registrerar minnen, HippoCampus.

Att gå från ett stillasittande liv till att löpa en timme i skogen i ett ganska högt tempo är inte att rekommendera. Det bästa är om man stegvis vänjer såväl lungor som leder och muskler genom att trappa upp promenerandet för att övergå till jogging. Man måste lära sig att krypa innan man kan gå!

För fettförbränningens skull är de flesta eniga om att det är mer effektivt att springa i ett så snabbt tempo som man mer eller mindre orkar i korta intervaller, och varva detta med längre perioder av jogging/promenadtempo.

Så mycket kalorier bränner olika former av löpning

Kvinna somspringerHur mycket kalorier du bränner beror på olika faktorer. Men om du väger cirka 65 kilo (ju mer du väger ju mer förbränner du) bränner du i genomsnitt cirka 378 kalorier om du joggar i 10,8 km/h i 30 minuter, och 567 kalorier om du springer i 16 km/h. En snabb promenad (7,2 km/h) bränner ungefär 170 kalorier på 30 minuter.

Forskning tyder dock på att man inte bör löpa för mycket

New York Times skrev i maj 2013 en mycket uppmärksammad artikel ”The Exercise Equivalent Of a Cheeseburger” (tränandets motsvarighet till en ostburgare) som pekar på den senaste tidens forskningsrapporter som påvisat hur maratonlöpare och andra som ägnar sig åt extrem uthållighetsträning kan drabbas av olika hälsoproblem då den hårda träningen bryter ner kroppen.

Regelbunden löpning har tidigare visat sig kunna förlänga livet med i genomsnitt 6 år. Denna effekt verkar dock försvinna om man springer mer än 42,8 kilometer i veckan. Chefs kardiologen Paul Thompson vid Hartfords sjukhus säger att ”Läxan jag lärt mig efter att ha jobbat med kardiologi i 40 år är att det är sällan som det förekommer så här mycket rök utan någon eld”. Läs mer om de eventuella farorna med att löpträna alltför ihärdigt här.

Källor: BBC News, Aftonbladets nätupplaga, viktvakten

Ett svar på ”Löpning ger stora hälsoeffekter – som ett längre och friskare liv, och bättre minne”

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: