Hur mycket ska man träna? Det minimilistiska tränandet blir alltmer populärt

Hur lång eller kort tid ska man träna?
Nyligen hade American College of Sports Medicine sitt årliga möte och en av de hetaste potatisarna som man diskuterade var helt hur mycket man egentligen bör träna för att hålla vikten och förbättra sin hälsa överlag.

Ett dussintal presentationer och seminarier presenterade en lång rad olika träningsformer som hade en röd linje i form av ett minimalistiskt tänkande vad det gäller träningslängd. De flesta verkade överens om att det räcker med ett par minuters ansträngande träning för att det ska ge olika positiva hälsoeffekter. Till exempel hävdar en doktor Gibala att ”om man tränar hårt i en minut, och vilar i en minut och upprepar detta i 10 intervaller 3 gånger per vecka så tyder vår data på att man håller sig i en ganska bra form”.


Vi skrev redan förra veckan (om att man inte bör löpträna för mycket) om att ”less is more”-tänkandet börjar, tack vare ny forskning, slå igenom på en allt bredare front inom fitness-världen.

Det återstår dock en hel del frågetecken som måste rätas ut innan man kan börja rekommendera korta träningspass. Hur effektiv är till exempel de kortare passen i ett längre perspektiv?

Man har alltid ställt sig frågan hur mycket man ska träna. Svaret på hur mycket man bör promenera för att hålla vikten var, för några år sedan, 275 minuter.

Under 2008 rekommenderade amerikanska myndigheter att man minst bör träna (snabba promenader) 150 minuter i veckan för hälsans skull. Många studier pekade på att detta skulle leda till en längre livslängd, en minskad risk för hjärtsjukdomar, diabetes och andra sjukdomar. Rent praktiskt har dock inte dessa riktlinjer varit någon succé. 80 procent av amerikanerna uppnår fortfarande inte 150 minuter i veckan. Det är detta som lett till att träningsforskare över hela landet börjat titta på hur man kan uppnå samma hälsoeffekter genom att träna kortare tid, men mer intensivt för att uppnå samma effekter. Naturligtvis har detta landat i att man börjat rekommendera högintensiv intervallträning.

Vi tycker dock det är anmärkningsvärt att ”average Joe” inte skulle kunna uppnå 150 minuters träning i veckan (motsvarande 5 30 minuterspromenader). Det tyder på att man har ett alldeles för stressigt arbetsschema, och märkliga prioriteringar på fritiden. Dessutom är det ju så att det är inte bara promenaden i sig som stärker. Frisk luft, solljus och bara det att vi vistas i den gröna naturen påverkar hälsan positivt. Att pressa ner 30-minuters-promenaden i skogen efter jobbet till någon form av högintensiv träning under 10 minuter på arbetsplatsens löpband låter inte helt gediget.

Källa: Nytimes

%d bloggare gillar detta: