Man behöver inte mindre sömn med åldern

Sueñito / Sleeping puppy
Dåligt med nattsömn är dåligt för hälsan

En gammal svårlivad myt är att äldre människor skulle behöva mindre sömn än unga människor. Detta är inte sant fastslår amerikansk sömnforskning en gång för alla (nåja).

Äldre människor har dock svårare för att få den sömn de behöver i ett sträck under natten. Den som vill behålla fokus och undvika trötthet dagtid behöver komplettera med tupplurar under dagen. Såväl äldre som yngre behöver lika mycket sömn under dygnet.


Orsaken till att de äldre ofta har svårare att sova 7-9 timmar i sträck beror ofta på att de lider av olika hälsoproblem. Det kan till exempel vara svårt att somna, eller stanna kvar i sömnen, om man har till exempel problem med lungor och hjärta. Den vanligaste orsaken till sömnproblem hos äldre är dock smärtor av olika slag.

Enligt forskning behöver endast 1 av 50 mer än nio timmars sömn, och 1 av 50 klarar sig faktiskt på mindre än 6 timmar utan att uppleva trötthet eller förlora koncentrationsförmåga under dagen. Det finns också exempel (om än extrema sådana) på människor som klarar sig på nästan ingen sömn alls.

Källa: Daily Mail

%d bloggare gillar detta: