Hjälper akupunktur mot smärta? Ny forskning säger att den gör det

Akupunktur kan hjälpa mot smärta

Skeptiker har länge avfärdat akupunktur och anser att det är placeboeffekten som lindrar smärta och inget annat. För ett par år sedan använde sig dock forskare i Tyskland av sofistikerade hjärnscanners för att undersöka huruvida akupunktur fungerar eller inte.

Nålarna man använder inom akupunkturen påverkar nämligen, har det visat sig, hur hjärnan behandlar och uppfattar smärtsignaler.

Man lät testa akupunkteras smärtlindrande effekter på 18 frivilliga försökspersoner.  Man fästade sedan en elektrisk apparat till deras vrister. Sedan lät man scanna hjärnan när de hade akupunkturnålarna fästa på tre olika områden på kroppen, och när nålarna togs bort. Under hela processen orsakade den elektriska apparaten som var fäst vid deras kroppar smärta och obehag.

De områden i hjärnan som behandlar smärta förändrades markant när akupunkturnålarna fick göra sitt.

Det ska bli intressant att få läsa om kommande experiment då detta helt kan förändra synen på akupunktur inom läkarvetenskapen och förhoppningsvis leda till att många av de människor som lider av kroniska smärtor kan få lindring.
strong>Mer forskning som talar för akupunktur [uppdatering december 2013]

Akupunktur på handledenNär det amerikanska livsmedelsverket (FDA) förbjöd användningen av Kodein till barn som undergått operation för att avlägsna halsmandlarna beslöt sig läkaren James Ochi för att testa akupunktur som alternativ till smärtlindring. Ochi säger att ”Numera i den västerländska medicinen återstår det bara smärtmediciner som Ibuprofen och Paracetamol för att kontrollera smärtan, som kan vara kraftfull”.

Mellan januari och april studerade Ochi effekterna av akupunktur på 31 patienter. Inför varje operation (borttagning av halsmandlarna) mätte han tillsammans med patienterna deras subjektiva upplevelse av smärta för att fastställa en skala.

På en skala 1 till 10 så rapporterade patienterna smärtor som i genomsnitt nådde 5,52 på smärtskalan efter operationen. Efter att de behandlats med akupunktur sjönk den upplevda smärtan till 1,92. Det kommer förstås krävas fler omfattande undersökningar, men denna studie har tagits emot med fullaste allvar av Ochis kollegor och fler studier kommer förhoppningsvis att utföras inom kort.

Enligt James Ochi är anledningen till att akupunktur ännu inte tagits på fullaste allvar av västerländsk medicin att ”Den är billig. Man kan inte tjäna pengar på den. Enda sättet för behandlingsmetoden att accepteras är om patienten kräver den”.

Det finns också viss forskning som tyder på att akupunktur även kan vara effektivt för den som vill sluta röka. 

Källor: Annual Meeting of the Radiological Society of North America, International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology, december 2013.

%d bloggare gillar detta: