Är ditt nyårslöfte att gå ner i vikt och/eller börja träna? Du kommer förmodligen bryta det

Endast 19 % av alla nyårslöften håller

Om ditt nyårslöfte är att du ska börja träna eller gå ner i vikt så är det inte sannolikt att du kommer lyckas särskilt väl. Faktum är att enligt statistiken är det endast 19 procents chans att du kommer lyckas hålla ditt nyårslöfte.

De vanligaste nyårslöftena i Sverige är att man ska börja äta nyttigt, och äta mindre. Andra populära nyårslöften, enligt Sifo, är att man ska stressa mindre, läsa fler böcker, få ordning på ekonomin och spendera mer tid tillsammans med vänner och familj.

Om du verkligen vill börja äta bättre, mer hälsosam mat, träna mer och så vidare är det viktigt att du helt ändrar din syn på kroppen. Börja se din kropp som ett tempel, maten som byggstenarna och träningen som uppförandet av templet.

Otaliga undersökningar inom kognitiv psykologi visar att vi bara kan bryta eller ändra en vana om vi verkligen ändrar vårt tänkande i grunden. Mat är inte en belöning, det är din kropps bränsle. Att röra på sig är inte ett nödvändigt ont, det är ett måste för dina leder och muskler.

Ju nyttigare man äter och ju mer man rör på sig ju bättre mår man. Det är först då motivationen börjar komma av sig själv, och det nyttiga levnadssättet blir en självklar del av vardagen, inte ett måste, eller ett krystat nyårslöfte, som man bryter någon gång i mars då man känner att man inte orkar längre eftersom ”det är så mycket med jobbet och allt just nu”.

Man måste vara motiverad nog för att lyckas. Vi skrev nyligen om hur att se bra ut i på stranden eller i spegeln inte är tillräckligt motiverande för de flesta människor (även om de kanske tror det). Läs mer om 10 bättre och mer motiverande anledningar till att gå ner i vikt 2015. Läs också artikel om hur man håller sitt nyårslöfte. 

%d bloggare gillar detta: