Hälsofarorna med damfotboll – vanliga hälsoproblem för unga tjejer i samband med hård fotbollsträning

ung damfotbollsspelare
Unga kvinnor som tränar fotboll för hårt är i riskzonen för skador

I en ny amerikansk studie pekar man på farorna med intensiv träning i kobination med otillräckligt näringsintag hos unga kvinnliga fotbollsspelare. Bland annat har min hittat menstruella oregelbundenheter och en alarmerande hög förekomst av stressfakturer hos unga, kvinnliga fotbollsspelare.

Nästan en av fem kvinnliga fotbollsspelare på elitnivå uppgav i studien att de har oregelbunden mens, och 14 procent hade haft någon form av stressfaktur under det senaste året.

Under åren har man gjort flera undersökningar vad det gäller påverkan på unga tjejers kroppar i samband med de mer ”estetiska” sporterna som dans och gymnastik. Även uthållighetssporter som löpning och andra friidrotter har satts under idrottsmedicinsk lupp. Samtidigt har det inte gjorts värst mycket undersökningar på de hälsorisker som kan uppstå i samband med fotbollsträning och hårt matchande.

Läkaren som ansvarat för studien säger att ”tjejer som har menstruell dysfunktion i ung ålder riskerar sin hälsa i det längre perspektivet.  ”När mensen är oregelbunden hela tiden får din kropp inte de mängder östrogen som den borde få.” För lite östrogen kan inverka negativt på skelettet och kan leda till bensjukdomar längre fram i livet.

Stressfrakturerna hos de unga kvinnliga fotbollspelarna är enligt denna studie alltså alldeles för vanligt förekommande. Stressfrakturer innebär små sprickor i benstrukturen vilket orsakats av överansträngning. Hos de kvinnliga fotbollspelarna rör det sig mest om frakturer i vristen eller foten.

Det är normalt att det uppstår små skador i skelettet när vi springer eller hoppar, men dessa läker av sig själv. Problemet uppstår när det uppstår skador i en högre takt än vad kroppen hinner med att läka, som stressfrakturer. I de flesta fall krävs ingen operation för att läka stressfrakturer, och det vanligaste tillvägagångssättet för att läka är vila och en bra kost. Bland annat är det viktigt att man får i sig tillräckligt vitamin d och kalcium.

Budskapet för tränare inom damfotboll och tjejer som har höga ambitioner med sin fotbollsträning är att man är noggrann med att inte ta ut sig för hårt. Få i dig tillräckligt med näring, och ha regelbundna viloperioder. Lyssna på din kropps signaler, som oregelbunden mens, etc.


Avslutningsvis kan nämnas att i en svensk studie utförd nyligen visade det sig att unga tjejer som spelar fotboll har mycket att vinna på att värma upp innan träningen. Faktum är att ett uppvärmningspass på femton minuter innan fotbollsträningen minskar risken för knäskador med 64 procent!

Läs hela artikeln om riskerna med att träna för hårt för unga tjejer.

%d bloggare gillar detta: