En äventyrare som är mer inspirerande än de flesta

John Goddard är äventyrarnas äventyrare som inspirerat människor över hela världen att leva livet fullt ut. År 1940, när Goodard var 15 år gammal, skrev han ner en lista med 127 saker han ville utföra i livet.

I en intervju med Life Magazine sa han senare att ”alla vuxna jag kände bara klagade. Om jag ändå hade gjort det eller det när jag var yngre. De lät livet glida ur deras händer. Jag var säker på att om jag planerade noggrant kunde jag få leva ett upphetsande liv fyllt med spänning och kunskaper”.

Några av Goodards 127 mål i livet

Upptäck: Nilen, Amazonas, Kongofloden, Coloradofloden , Rio Coco.

Studera primitiva folkslag i bland annat Australien, Kenya, Etiopien, Borneu och Nya Guinea.

Bestig: Han hade 16 berg på listan, bland annat Fuji och Grand Tetons.

Övriga mål han ville uträtta i livet var bland annat att besöka Tower of London, Eiffeltornet, Påskön och Panama. Han ville simma i Lake Superior och Titicaca, dyka med en u-båt, lära sig flyga och starta från och landa på ett hangarfartyg, flyga en zeppelinare och en luftballong, rida på en elefant och en struts, spela fiol, studera gamla medicinska läror, hoppa fallskärm, skriva 50 ord i minuten, vara lärare på universitet, bygga ett eget teleskop, lära sig att fäkta, utföra 200 situps och 20 pullups, springa en engelsk mil på under fem minuter, mjölka en giftig orm på gift (faktum är att han blev biten av en giftorm som han försökte fotografera).

Efter att Goodard deltagit i andra världskriget började han gå igenom sin livslista, och genomföra målen ett efter ett. Bland annat blev han den första människan som tagit sig nerför Nilen i en Kajak, han utforskade Kongofloden 1956 och besteg Mount Kilimanjaro 1958. På äldre dagar blev han även en framgångsrik föreläsare och författare.


Ett av hans mål på listan var att bli gammal (han föddes 1920) nog för att få uppleva 2000-talet. Det fixade han med råge, då han i skrivande stund 2012 fortfarande lever och är en inspiration för resten av oss.

Goodard hann för övrigt inte med alla mål på sin lista. Några blev ofullbordade drömmar, som att ”delta i en Tarzanfilm”, och ”besöka månen”, samt ”se jordens alla länder” (30 länder saknas).

Se listan i sin helhet här.

Läs mer om vikten av att använda sig av uttalade målsättningar.

Äventyrare John Goodard
Äventyraren Goodard
%d bloggare gillar detta: