Vad är hicka och hur blir man av med den?

tjej som hickar
Hicka uppstår när det bildas sammandragningar i mellangärdets diafragmamuskel. I de allra flesta fall är hicka helt ofarligt, men den kan också bero på någon underliggande sjukdom.

När nerven som leder till diafragman av en eller annan anledning blir retad kan hicka uppstå. Orsaker till hicka kan innefatta att du äter eller dricker alldeles för fort (särskilt då kolsyrade drycker), alkohol, att du skrattar länge och kraftigt, att du andats in kall luft eller att du ätit mat med starka kryddor. Även vissa dofter och gaser, som hårspray, bensin och olika typer av insektssprayer kan orsaka hicka.

Sjukdomar som kan orsaka långvarig och återkommande hicka kan vara olika hjärt- eller lungsjukdomar, magproblem eller hjärnblödning eller tumörer i buken. Men som sagt, detta är ovanliga orsaker till hicka.

Ledsen bebis
Spädbarn hickar ofta och länge

Hicka är för övrigt mycket vanligt hos spädbarn. Ju äldre din bebis blir ju mer kommer hickandet försvinna. Det är också vanligt att gravida kvinnor hickar lite extra mycket.

Amerikanen Charles Osborne hade hicka i hela 68 år och är därför inskriven i Guiness rekordbok. I Florida blev en tonårstjej, ”the hiccup girl”, känd för att ha hickat 50 gånger (!) i minuten under fem veckor. Enligt Baltiska sägner uppstår din hicka på grund av att någon som inte är närvarande pratar om dig. I Indien tror man att det räcker med att någon som inte är med dig tänker på dig för att du ska få hicka.


Hur får man bort hickan då?

Att dricka ett stort glas vatten är förmodligen den bästa behandlingen mot hicka, och även att hålla andan en stund kan hjälpa dig att bli av med hickan. Det hjälper dock inte att stå på händerna och dricka ett glas vatten, och det är inte att rekommendera att du försöker bota någons hicka genom att skrämma vederbörande. Det finns inget som tyder på att skrämseltaktiken skulle vara någonting annat än en myt.

Ett annat ord för hicka är den latinska benämningen Hypernervokustiskadiafragmakon travibrationer. På engelska heter hicka hiccups.

%d bloggare gillar detta: