Att vara kär – vad gör förälskelsen med våra kroppar? Den fysiologiska romansen förklarad

Kära i solnedgången
Det händer mycket rent fysiologiskt i våra kroppar när vi blir kära

Vissa säger att förälskelsen kan endast förklaras med konst och poesi. Men faktum är förstås att när man är kär så händer det mycket i våra kroppar. Det uppstår fysiska reaktioner som är mätbara.

Detta händer med din kropp när du är kär

Dopamin, som är en signalsubstans i centrala nervsystemet påverkar bland annat vår vakenhet, entusiasm, koncentration och glädje. När man blir förälskad stiger nivåerna av dopamin i kroppen och vi känner en form av ”berusning”.

Oxytocin är ett ämne i kroppen som bland annat frisätts vid beröring och utsöndringen av oxytocin är starkt förknippat med sexuella upplevelser. Ämnet verkar lugnande på paren och främjar intimitet. Oxytocin frigörs för övrigt också hos unga mammor för att främja mjölkproduktion och stärka banden mellan mor och barn.

Även om testosteron förknippas med manlighet så hjälper hormonet till att öka den sexuella upphetsningen hos båda könen. En teori är att när två människor kysser varandra så överförs hormonen och ökar den sexuella lusten hos båda.

Noradrenalin är ett stresshormon som också trots spela en stor roll i förälskelse-processen. Hormonet stimulerar bland annat pulsen och kan vara orsaken till att du känner dig så varm och pirrig i sällskapet av din kära. Man tror också att noradrenalin är orsaken till ”fjärilar-i magen” känslan hos kära människor, samt de lite mindre behagliga effekterna som svettiga handflator, torr mun och att man ”snubblar på orden”.


MHC är en uppsättning gener som bland annat är involverade i att göra kroppen uppmärksam när den invaderas av främmande ämnen. Våra kroppar utsöndrar MHC genom svett och kroppsodörer och saliv. Det finns en mängd olika typer av MHC och ju mer genetiskt släktskap ju mer likartad MHC-uppsättning har man. Studier har visat att vi förmodligen kan ”läsa av” vilka typer och nivåer av MHC som andra människor bär på. Ju mer olik MHC-struktur ju starkare attraktion känner vi vilket gör oss mer benägna att bli kära i varandra.

Vissa teorier gör också gällande att ämnen, feromoner, som kan plockas upp av näsan spelar en stor roll för varför en förälskelse uppstår. Det finns flertalet studier gjorda som pekar på att dofter kan sätta igång och upprätthålla en sexuell attraktion. Det är kanske därför tjejer så ofta gillar gå omkring i sin killes tröjor?

Källa: Health.com, Alla hjärtans dag, 2012.

Ett förälskat par kysser varandra
Kyssar spelar en stor roll när man blir förälskad
%d bloggare gillar detta: