Därför är det svårare för kvinnor att bli av med fettet

Enligt American Journal of Physiology går kvinnor ner i vikt 16 procent långsammare än män. Orsaken till att det är svårare för kvinnor att gå ner i vikt är att det har att göra med att deras kroppar helt enkelt är ”programmerade” att hålla fast vid fettet på grund av deras reproduktiva system, hormoner och fysiologi.

Kvinnor har mer kroppsfett än män och har därför svårare att komma under en kroppsfettnivå på 15 procent. Män har ungefär 10 procent mindre fettvävnad än kvinnor. Å andra sidan kan kvinnors magmuskler synas redan vid 16 procents kroppsfett. Män behöver ofta uppnå 10 procent eller lägre.

Kvinnor har i regel också inte lika mycket muskelmassa som män vilket ytterligare försvårar en viktnedgång eftersom det gör att de bränner mindre kalorier i vila.

Man spekulerar också i att det är andra faktorer, bortsett från de rent genetiska, som gör att kvinnor i allmänhet går ner långsammare än män. Till exempel menar viktexperten Stephan Rössner att män ofta är mer målinriktade medan kvinnor är mer processinriktade i sin viktnedgång. Andra hävdar att kvinnor är mer benägna än män att trösta eller belöna sig själva med mat eller godis.

Hur det än ligger till med saken så går såväl män som kvinnor ner i vikt om de får i sig mindre energi än de förbrukar. Man ska heller inte haka upp sig på hur lång tid det tar att gå ner i vikt, och man ska heller inte jämföra sig med andra hela tiden. Lägger man om sin kost och äter mer nyttigt, och gör fysisk rörelse till en naturlig del av vardagen så når man snart sin målvikt.

%d bloggare gillar detta: