Baobab – superfrukt från Afrika

Baobabträd i solnedgången
Apbrödsträdet finns i Afrika och vissa delar av Asien

Baobab, eller apbrödsträdet som det också kallas, är känt som ”livets träd i Afrika” och har använts som medicin i hundratals år. Frukterna från Baobab är synnerligen nyttiga.

Det var bara ett par år sedan som EU godkände Baobab som ingrediens i olika produkter, som juicer och smoothies. Det har sedan dess inte skett någon större explosion på marknaden med olika hälsoprodukter baserade på Baobab. Men, Acai, som plötsligt finns lite överallt, var ju visserligen också en relativt okänd superfrukt tills Oprah lovordade bäret i en av sina shower.

Faktum är dock att Baobab har ett antioxidantvärde som är fem gånger större än Acai (och tio gånger större än apelsin!). Baobab innehåller bland annat mycket fiber, C-vitamin, magnesium, kalcium, järn och kalium.

Apbrödsträdet har en mycket framträdande plats i kulturerna där den växer. Frukten blandas med vatten och dricks som saft, dess frön rostas och görs till kaffe, och bladen kan användas som spenat. Dessutom gillar små barn att suga på de nyttiga fröna.

Vi har tyvärr inte haft chansen att smaka på Baoba, men den ”pulvriga” frukten lär inte vara lika god som den är nyttig. Samtidigt sägs det dock att sylten gjord på Baoba är riktigt god. Sylten ser ut som mörk honung till färgen och har en lite syrlig smak med en konstisens som påminner om päron.

Om någon vet var man kan få tag i Baobabsylt, eller någon annan produkt gjord på Baoba får ni gärna lämna ett tips nedan.

Ett svar på ”Baobab – superfrukt från Afrika”

Hej! I UK finns företaget Aduna som lanserat flera baobab-produkter. Jag har ätit deras chokladbar med baobab, mycket god. Och de har pulver som man rör ner i sin frukostfil. Grundaren till bolaget Andrew Hunt arbetade med lokala producenter i Afrika i ett annat jordbruksprojekt när han upptäckte baobab. Man kan söka på Aduna. De ska tydligen fått en svensk distributör men vet inte vilken.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: