Ät dig smal med enkel mat

Stephan Guyenet är en biokemist i USA som förespråkar att man ska äta sig smal med hjälp av enkel mat. Enligt honom kan man snabbt gå ner i vikt, bryta viktplatåer etc. genom att helt enkelt äta spartanskt, enkelt. Många som inte har lyckats med en diet med lite fett, eller lite kolhydrater, eller stenåldersdiet, har lyckats med Guynets ”simple food”-strategi.

Guyenet anser att mat som känns som belöning, som ger oss ett lyckorus, också ofta är mat som gör oss feta.

I början när vi går över till att äta enklare mat, och skippar såser och tillbehör och andra processeradade livsmedel kan vi känna det som att vi missunnar oss något, men med tiden lär vi oss att uppskatta den enkla, mer nyttiga maten, på ett helt annat sätt. Dock är det rekommenderat att vi unnar oss mat som vi älskar, men som kanske inte alltid är det nyttigaste maten, två gånger i veckan. Detta är viktigt för att hålla motivationen på topp.

Guyenets fem steg för att äta sig smal med enkel mat:

Ät dig smal med enkel mat

Steg 1. Undvik mat som stimulerar belöningssystemet som mest, som godis, söt choklad, glass, kakor och andra bakelser. Identifiera vilken typ av mat som är ditt största problemområde och sätt dig inte i positioner där du frestas att äta dessa.

Dra ner rejält på flytande kalorier, i synnerhet då läsk, öl och söta drinkar. Undvik också att dricka för mycket mjölk, vin och osötade drycker.

Undvik mellanmål. I många länder, som Frankrike, där fetman inte är ett större problem anser man att mellanmål är för barn. Vuxna äter istället adekvata portioner vid lunch och middag så att de håller sig.

Steg 2. Undvik alla helfabrikat, och dra ner på halvfabrikat. Naturlig mat är nyckeln till att äta sig smal.

Undvik alla former av sötningsmedel i såväl maten som drycken. Detta inkluderar även artificiella sötningsmedel.

Undvik oljor gjorda av majs, solros, och soja.

Inkludera mycket omega 3 i din kost. Denna kan komma från till exempel vildfångad fet fisk, linfrön, och ägg och grönsaker.

Steg 3. Ät mat med mycket näring och lite kalorier. Detta görs enklast genom att lägga lite extra grönsaker på tallriken, och att använda sig av potatis och sötpotatis som kolhydratkällor istället för till exempel bröd, pasta och ris.

Använd inte fett i tillagningen av din mat. Med detta menar inte Guyenet att man ska undvika fet mat, utan snarare att man inte ska tillsätta olja eller smör.

Steg 4. Ät endast enkla ingredienser utan att du tillsätter något för smak. Inga kryddor, örter, salt eller oljor, etc.

Tillaga maten försiktigt. Undvik att grilla, eller steka maten hårt. Fritera den aldrig. Tillsätt vatten i pannan i stället för olja när du tillagar grönsaker.

Ät endast mat som smakar gott när du är hungrig, och undvik mat som du tycker är så gott att du frestas äta lite även när du inte känner några hungerkänslor.

Han menar också att vissa människor mår bättre av att undvika veteprodukter.

Steg 5.

Detta steg rekommenderas bara att använda som en strategi under en kortare tid, om du till exempel har mycket fett kring midjan som du behöver bli av med snabbt. Välj tre typer av mat som du håller dig till strikt under denna period. En kolhydratkälla, en proteinkälla, och en grönsak. Till exempel biff, potatis och broccoli. Detta gör ditt belöningssystem mycket mindre benägen att skicka hungersignaler trots att du egentligen inte är hungrig.

Onekligen är det så att om du följer ovanstående strategier kommer du gå ner i vikt. Men förmodligen är risken att du tycker att hela upplägget är i torftigaste laget. Ta då istället en titt på hjärnforskarens Martin Ingvars böcker om hur vi kan äta oss smala genom att kontrollera vårt belöningssystem, utan att för den sakens skull helt beröva det alla former av stimuli.

%d bloggare gillar detta: