Allt om insektbett – hur man behandlar myggbett och getingstick etc.

Vi har nyligen skrivit om fästingbett, som i värsta fall kan leda till att man blir smittad av TBE eller Borrelia. De flesta insekter som biter oss under sommaren kan inte överföra sjukdomar (och, ja, vi vet att fästingar inte är insekter utan hör till familjen spindeldjur). Däremot kan det uppstå hudirritation och andra besvär av deras stick eller bett, och vill det sig illa kan man få en allergisk reaktion. I denna artikel går vi igenom behandling mot olika typer av insektsbett, och hur man förebygger att bli drabbad.

De insekter det i de allra flesta brukar röra sig om, i den svenska naturen, när man blir biten eller stucken är mygg, loppor, bin, getingar, myror och spindlar. Bilder på hur det kan se ut när man blir biten eller stucken hittar du längst ner i artikeln i ett bildgalleri.

Den vanligaste reaktionen på ett insektsbett är att själva bettet blir rött och börjar klia, och eller värker. Om svullnaden snabbt ökar i omfattning bör du ringa Sjukvårdsupplysningen för råd. Sjukvårdsupplysningens telefonnummer är 1177 och rådgivningen är öppen dygnet runt, året runt.

Om det uppstår symptom som att man får svårt att andas, att tungan och/eller halsen svullnar upp så bör man genast uppsöka närmaste vårdcentral. Det är vanligare att man drabbas av en allergisk reaktion om man blir stucken (getingar och bin) jämfört med biten.

Hur vet om man blivit biten av en insekt? Har du bara ett eller ett par hudutslag på kroppen, eller om det ligger 4-5 bett samlat i ett kluster (loppor biter ofta cirka 5 bett nära varandra) på din hud så är det förmodligen insektsbett du drabbats av.

Behandling om du blivit biten, huskurer, etc.

I allmänhet bör du:

Ta bort gadden om det sitter kvar en sådan i din hud.

Tvätta det drabbade hudområdet noggrant.

Håll, om möjligt, det bitna området högt och stilla precis efter att du blivit biten (håller ner svullnaden).

Klia inte på bettet eftersom du då ökar risken att drabbas av en infektion.

Är det farligt med insektsbett i Sverige?

Nej, såvida man inte är allergisk så är det inte farligt att bli biten. Däremot finns det vissa känsliga områden som det är extra dåligt att bli biten på. Svalgen, munhålan och tungan kan svälla upp så att andningen påverkas om en insekt med ett relativt potent gift (som en geting) sticker till på fel ställe.

De vanliga misstänka när man blivit biten i Sverige i hemmet är myggor, flugor, loppor och vägglöss.

Myggbett

Det finns flertalet myggor som kan sticka människor. Särskilt i familjerna Svidknott, Knott och Stickmygga.

Varför blir vissa individer aldrig myggbitna?

Man räknar med att 20 procent av befolkningen mer eller mindre är helt förskonade från myggbett, vilket man tror har att göra med de lukter som vi utsöndrar. Enligt doktor Nigel Hill som verkade vid London School of Hygiene and Tropical Medicine så kan man reducera hur mycket dofter man utsöndrar med upp till 50 procent! Detta görs genom att tvätta sig noggrant genom att skrubba huden varannan dag med oparfymerade tvålar! Parfymerade tvålar drar nämligen till sig mygg. Det finns dock dofter som är avtändande för myggen och dessa är citronella, tea tree, eller en kombination av citron och eukalyptus.

För att förebygga att bli biten bör du ha vita kläder utomhus (de drar sig till mörka färger) och smörja in dig i myggmedel. Du kan också ta vanliga, receptfria antihistaminer dagen innan du vet med dig att du ska vistas bland mycket mygg. Allergimedicinerna gör såväl svullnaden som klådan mindre framträdande.

När du väl blivit myggbiten kyl ner bettet med hjälp av kallt vatten, isbitar eller kylbalsam. Receptfri hydrokortisonkräm fungerar också bra.

Huskurer mot myggbett 

Bananskal är en internationell huskur mot myggbett. Badda myggbettet med insidan av skalen så lindras klådan. En annan huskur är att blanda bakpulver med tillräckligt mycket vatten för att det ska bildas en fast massa som man kan applicera på bettet. Fler huskurer är lavendel eller tee tree oil, färsk lök och tandkräm. Har du blivit biten över hela kroppen och håller på att bli tokig av klådan, ta ett bad i epsomsalt.

Vägglöss eller myggbett?

Betten från myggor och vägglöss skiljer sig inte mycket åt. För att undvika att få med dig vägglöss hem från utlandsresan undvik att förvara dina resväskor eller kläder i närheten (särskilt inte under den) av sängen.

Loppbett ser också ut som, och har samma symptom som, myggbett. Dock så biter ofta lopporna, som vi tidigare nämnt, ofta flera gånger så det uppstår en koncentration av loppbett på huden. Du lindrar och behandlar loppbett på samma sätt som myggbett.

Getingstick

Det är ovanligt att man drabbas av allergi efter ett getingstick. Det vanligaste är att huden svullnar upp, det blir en rodnad och det börjar klia och svida. Det bästa sättet att behandla ett stick är att kyla ner det.

Bistick

Även vad det gäller bistick är allergiska reaktioner ovanliga. Det händer ibland att gadden med giftblåsan fastnar i huden efter ett stick. Ta bort den så fort som möjligt eftersom den kan fortsätta föra in gift i några minuter (det är dock inte farligt så drabbas inte av panik om du inte får bort den).

Om man blir stucken av en geting eller ett bi så bör svullnaden och smärtorna ha försvunnit efter ett dygn. Blir du biten av flera getingar eller bin bör du uppsöka läkare direkt (eller om man blir biten i öga, svalg, tunga eller hals).

Är man allergisk så är symptomen ganska kraftiga, man blir illamående, drabbas av yrsel, ansiktet, läpparna och svalget svullnar och man får svårt att andas. Hjärtklappning, nässelutslag och hosta kan också förekomma. Tänk dock på att yrsel, hjärtklappning, andningssvårigheter och att man kallsvettas även är symptom på en panikattack. Om någon blivit stungen och uppvisar extrem oro försök lugna ner personen.

Myrbett gör ofta ganska ont, men är i de allra flesta fall helt ofarliga (kyl ner dem). Om barn som är allergiska blir bitna av en myra kan det uppstå nässelutslag.

Spindelbett

Som bekant så finns det inga dödligt giftiga spindlar i Sverige. Däremot finns det flera spindelarter som är tillräckligt giftiga för att ställa till besvär. Den giftigaste spindeln i Sverige är korsspindeln, och dess bett kan svida till rejält. Dock är dess gift mindre potent än en getings och är att likställa med ett myggbett.

Du kan alltså behandla ett bett från korsspindeln, eller annan svensk, spindel på samma sätt som ett myggbett (kyla, hudkräm, etc.). Experter hävdar att de flesta som tror att de blivit biten av en spindel i Sverige egentligen blivit biten av någon annan insekt. Det är helt enkelt ganska ovanligt att svenska spindlar biter människor.

Bilder på olika insektsbett

Läs också: Tips på solskyddsfaktor.

%d bloggare gillar detta: