Tips på bra sida för bättre hälsa

Vi är lite dåliga på att tipsa om andra sidor eller bloggar, men idag tänkte vi tipsa om sidan må-bättre.se som skriver om ungefär samma ämnen som oss.

Må-bättre.seDeras blogg blandar tips om hur man slutar röka med träningstips och recept etc. Tips om ett bättre och längre liv helt enkelt. Dessutom har sidan en lokal prägel i och med att de väljer ut olika företag och organisationer på flertalet (även mindre) orter i landet som de presenterar i sin hälsokatalog.

Apropå på ett nyttigare och längre liv. På nyttigt.eu skriver vi ofta om markörer för långt liv, och det är ett av de ämnen som fascinerar oss mest. Vi har under senare tid hittat olika intressanta ålderstest på Internet (och även i papperstidningar) som går ut på att man svarar på olika frågor om sina hälsovanor, vikt, stressnivå och så vidare och så får man tillbaka en uppskattad livslängd.

Denna typ av test är förstås väldigt förenklade, men de är inte menade att ge någon (om nu någon trodde det) exakt siffra på hur länge man kommer leva. Testen uppmuntrar snarare till reflektion över hur man lever sitt liv.

Tänk också på att, om du skulle få en väldigt låg uppskattad ålder i ett sådant test, att inte alla forskare håller med om att ensamstående (inte om det är självvalt) skulle leva kortare, eller att ens kroniska sömnproblem behöver leda till ett kortare liv. En annan kontroversiell aspekt är alkohol. Det finns forskning som tyder på att de som dricker mycket lever längre än de som inte dricker alls. I denna fråga finns det ungefär lika mycket övertygande forskning åt båda hållen. Dock är alla forskare rörande överens om den kanske viktigaste hälsopunkten av dem alla; att rökning förkortar livet. Läs om hur dramatiska och snabba effekterna kan vara om du fimpar för gott.


Inom kort kommer vi förresten skriva om några av de äldsta (bevisat) individerna som vandrat längs på vår jord. Kanske finns det lärdomar att dra av vad de åt respektive inte åt, hur de arbetade och levde i största allmänhet, etc.

Har du tips om andra bra sidor eller bloggar inom Hälsa, träning eller kost? Skicka gärna in din kommentar nedanför här.

%d bloggare gillar detta: