Mattrender 2013 – årets hetaste trender inom mat och matlagning

Man tror framförallt att en stor global matlagningstrend, i kölvattnet av den utdragna ekonomiska krisen, kommer att bli sparsamhet i köket. I USA, och snart är de här också, har det blivit alltmer populärt med smarta appar till mobiltelefonerna som jämför priset på varor i butikerna samtidigt som de också visar näringsvärdet för de olika varorna. Man ska vara sparsam och hälsosam på en och samma gång.Läs om trender inom mat 2018.

McDonald´s är trendigt 2013...Samtidigt ökar dock försäljningen av skräpmat i Sverige. Särskilt då billig skräpmat som hamburgare. Max och McDonald´s säljer hamburgare i stora drivor och inom fem år räknar McDonald´s med att ha slagit upp 50 nya restauranger i Sverige… Billig skräpmat är det nya svarta.

Men som tur är blir vi ännu mer hälsomedvetna under 2013, spår många i branschen. Det kommer ligga mycket fokus på sunt förnuft inom viktnedgång i motsats till de senaste årens märkliga och extrema dieter. Man tror också att ”mini-trenden” inom bantning når Sverige, med mindre serveringsportioner, små tallrikar, etc.

Vi skrev nyligen om att vi är helt sålda på nästa stora trend vad det gäller köksredskap, nämligen långsamkokaren! En annan stor trend som är på uppsegling, och som passar perfekt (italienska grytor, mama mia!) till långsamkokaren är den växande trenden med etnisk matlagning. Bort med crossover och in med gamla traditionella, som följer grundrecepten till punkt och pricka, recept från olika matlagningstraditioner världen runt.

Mexikansk mat är trendigt En mycket stark matlagningstradition som vinner mark är det mexikanska köket. Under flera år nu har miljoner svenskar samlats framför Tv:n på fredagar och ätit tacos. Förhoppningsvis kommer man att börja experimentera med lite andra mexikanska alternativ som enchiladas, quesadillas, chiles en nogada, äkta mexikanska chiligrytor (inga bönor!), etc.

Samtidigt blir man 2013 även alltmer nyfiken på traditionell italiensk, fransk och spansk mat. Men även Asien har en mycket rik matkultur som förtjänar mer uppmärksamhet. I slutet av 2012 blev för övrigt stockholmsrestaurangen MO (Hornsgatan) utsedd till Europas bästa kinarestaurang. Förhoppningsvis leder detta till ett ökat intresse för kinesisk mat.

Traditionell matlagning med en liten ”knorr”

De senaste åren, i olika länder som Spanien, Tyskland, Storbritannien och USA har det blivit populärt att experimentera med gamla inhemska recept och presentera dem på ett nytänkande sätt. Detta är förstås inget nytt för svenska kockar som sysslat med detta i flera år, men kanske även livsmedelsbutikerna hakar på trenden och presenterar gamla klassisker som ärtsoppa och bruna bönor med en liten ny och annorlunda vinkling av originalreceptet.

Övriga mattrender

En stark global mattrend 2013 är nyttiga (nåja) varianter av olika maträtter, som till exempel den ”hälsosamma” pizzan. Vi tror dock att denna trend blir kortlivad eftersom nyttiga varianter av i grunden onyttig mat påfallande ofta smakar papp.

Matlagningskurser för den som vill koka som en stjärnkock En matlagningstrend som blir allt starkare är detta med att laga ”lyxmat” i hemmet, som man annars bara får serverat på restaurang. Detta ställer dock höga krav på livsmedelsbutikerna, men framförallt kommer vi att få se ett större utbud av kortare matlagningskurser av professionella kockar.

Slutligen, en stor trend inom matlagning är stora och djärva, nya smaksensationer. Umami, till exempel, får mycket uppmärksamhet internationellt just nu. Denna trend med stora, starka smaker fungerar dessutom mycket väl ihop med hälsosmats-trenden. När man tar bort salt, socker och fett ur livsmedlen behöver man kompensera genom att stimulera smaklökarna på annat sätt.

Läs om träningstrender och övriga trender inom hälsa 2013.

%d bloggare gillar detta: