Crock pot – långsamkokare för din hälsa, plånbok och smaklökar

LångsamkokareAv en slump snubblade vi för några månader sedan på en artikel om en av amerikanernas mest populära köksredskap, ”the crock pot”, även kallad långsamkokare på svenska.

Då vi gillade konceptet, och dess pris beslöt vi oss för att testa den. Det ångrar vi verkligen inte. Den är numera en lika självklar del av köket som en vanlig kastrull! Faktum är att vi föredrar långsamkokaren framför kastrullerna eftersom maten aldrig bränner vid i den och blir så mycket godare.

Vad är en crock pot? Det är en så kallad långsamkokare (slow cooker), en elektronisk gryta som kokar maten långsamt. Den är mycket ekonomisk eftersom den drar lite el och är perfekt att göra storkok med.

Den består av en stengodsgryta (som även går att använda på spisen och är enkelt att rengöra) med ett värmelelement. Det finns tre olika lägen, hög värme, medel och låg. Den har även en timerfunktion, så du kan ställa in den så att den automatiskt går över till att hålla maten varm.

Framförallt så kan man laga gudomlig mat i den eftersom alla ingredienser tillsätts på samma gång och kokas under lock (utan att man behöver röra om i grytan) – från 2-8 timmar! Med detta tillagningssätt framträder alla smakämnen. Det enklaste är att fylla grytan med ingredienser innan man går till jobbet, sätta den på låg så kommer man hem till god och färdiglagad mat.

Långkok är för övrigt ett mycket nyttigt sätt att laga mat på eftersom det bevarar näringsämnena.

Framförallt gillar vi att göra långkok med traditionella italienska, franska och spanska recept. Det är bara fantasin som sätter gränser hur man kan förhöja sin matlagning med hjälp av denna elektriska gryta.

Här kan du få tag i en Crock Pot online i Sverige

Vi rekommenderar att du köper en original Crock Pot. Den finns numera på de flesta välsorterade svenska webb-butiker med köksredskap.


Crock pot är för övrigt märket som först började tillverka långsamkokare vilket gör att man ofta refererar till andra märken som ”crock pot” också. Crock pot har alltså blivit ett generiskt namn för långsamkokare, på samma sätt som jeep, termos, scooter och nylon en gång i tiden var varumärken och inte allmänna benämningar.

Trots de uppenbara fördelarna med en crock pot så har den inte riktigt slagit igenom i Sverige. I USA blev den dock populär redan på 70-talet.

När vi gick in på närmaste stora butik med köksredskaper och frågade efter en crock pot tittade de på oss som om vi frågat efter närmaste vägen till mars. De hade överhuvudtaget inte hört talas om produkten. De blev dock väldigt nyfikna och funderar på att ta in den i sitt lager. Det gör de rätt i. Detta kan bli nästa stora trend inom matlagning.

Har du bra recept till en crock pot? Dela gärna med dig av dina recept som kommentar här nedanför.

2 svar på ”Crock pot – långsamkokare för din hälsa, plånbok och smaklökar”

Alternativt kan man ju plocka fram sin gamla lergryta..Kanon!!

/Kjelle

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: