Mörka påsar under ögonen – så får du bort de svarta ringarna

Mörka påsar under ögonen går att göra något åt

Mörka påsar under ögonen kan ha många orsaker. De mörka ringarna kan vara genetiskt betingade, eller uppstått för att du sovit dåligt under en längre period, eller att du äter för näringsfattig mat. Om man vistas i dammiga miljöer kan det också uppstå mörka påsar under ögonen. Mindre vanliga orsaker till de mörka påsarna kan vara dålig matsmältning som är påfrestande för njurarna, eller allergier, etc. Den vanligaste orsaken till att man har mörka ringar under ögonen är helt enkelt att skinnet under ögonen är så tunt att blodådrorna blir mer framträdande. När blodådrorna blir inflammerade av att man till exempel stressat, gråtit eller sovit dåligt framträder de mörka och lite svullna påsarna.

Vad kan man göra åt mörka ringar under ögonen?

Om inte förbättrad kost och sömn hjälper finns det andra mer eller mindre drastiska metoder för att få bort, eller dölja, sina mörka ringar.

  • De mest effektiva, och säkra, alternativen är att använda sig av moderna ögonkrämer som är tillverkade för ändamålet. En mycket bra produkt är denna gel som är gjord av växtextrakt och återfuktar huden. Den är den kanske bästa produkten för kvinnor.
  • Det finns även en speciellt framtagen svensk produkt för män som bor i ett nordiskt, kallt klimat. (Se fler tips på relevanta skönhetsprodukter på billiga shopping4net.)
  • För att få blodådrorna att dra ihop sig kan du också testa en ögonkräm som innehåller koffein. Att sminka bort problemet fungerar men kan öka irritationen i området. Testa en concealer som är en nyans ljusare än din hudfärg. Det ljusaste området på huden är ofta under armhålan.
  • Andra ”huskurer” som fungerar mer eller mindre bra mot mörka påsar är att få ner svullnaden genom att applicera varma tepåsar under ögonen. Även skivad, rå potatis som man försiktigt trycker mot området under ögonen kan fungera.
  • Kalla gurkskivor eller kalla skedar är också klassiska knep för att få ned svullnaden i ögonområdet.
  • Mat som sägs kunna hjälpa till att motverka svarta ringar runt ögonen är bland annat (som är bra för dina njurar) rödbeta, fet fisk, blåbär, valnötter, selleri och vitlök.
  • Det finns de som förespråkar att det fungerar att applicera hemorrojdsalva under ögonen. Men köp då hellre en ögonkräm som är tillverkad för ändamålet då hemorrojdsalva kan vara skadligt för dina ögon.
  • Det finns inga direkta mirakelmedel mot alla typer av svarta påsar under ögonen. Om de uppstått som en följd av åldrande, det vill säga att huden förslappats och bildat mörka påsar kan en operation med laser vara en lösning.

Det går att utföra vissa andra ingrepp mot de mörka ringarna, som till exempel att man injicerar fett men det kan uppstå otrevliga ojämnheter efter proceduren. Det kostar dessutom mycket.

Läs också vår artikel med tips på ögonkrämen och annat som motverkar rynkor hos såväl män som kvinnor.

%d bloggare gillar detta: