Frukt är nyttig mat som INTE gör dig fet – sju frukter som du bör äta mycket av

Fruits
Ät massor av frukt!

Om en dietist, eller ett viktminskningsprogram, uppmanar dig att undvika frukt är detta ofta ett tecken på att de inte vet vad de pratar om. Självklart blir man inte fet av frukt och frukt innehåller massor av nyttigheter som din kropp behöver. En av de stora anledningarna till att frukt är så effektivt för den som vill gå ner i vikt är att den innehåller massor av mättande fibrer som gör att du håller dig mätt länge. Att frukten sen innehåller socker har ingen betydelse alls.

7 nyttiga frukter du bör äta ofta

Äpple är mycket mättande och väldigt nyttigt. Fibrer och flavonoider gör äpple till en av de allra nyttigaste frukterna.  Ett medelstort äpple innehåller inte mer än 75 kalorier.

En liten avokado innehåller visserligen över 200 kalorier, men samtidigt innehåller den också massor av bra fett, vitamin E och annat som är bra för dig. Ät avokado ofta.


Björnbär kallades giktbär av de gamla grekerna eftersom man ansåg att björnbären botade gikt. Björnbär innehåller massor av sjukdomsbekämpande antioxidanter.

En banan innehåller cirka 100 kalorier som mättar väldigt väl. Samtidigt ger dig bananen bland annat kalium och vitamin b6. Banan är den ultimata måltiden såväl före som efter träning.

Grapefrukt innehåller mineralen mangan som är bra för omsättningen av fett och kolhydrater. Det är bland annat därför grapefrukt blivit en så populär bantarfrukt.

Meloner av alla de slag innehåller väldigt få kalorier och massor av c-vitamin och antioxidanter, etc. Melonen må vara söt, men innehåller lite socker och mest vatten.

Mango är också en frukt som innehåller lite kalorier, men många antioxidanter, bland annat typen av antioxidanter som skyddar synen.

Detta var bara exempel på sju frukter som du bör inkludera i din kost. Det finns dock massor av god och nyttig frukt i världen som bara väntar på att bli uppäten!

26 svar på ”Frukt är nyttig mat som INTE gör dig fet – sju frukter som du bör äta mycket av”

”Att frukten sen innehåller socker har ingen betydelse alls.”
Genom att bara läsa den raden så inser man att du inte har en aning om vad du pratar om. 🙂
Frukt är sockerbomber som är helt onödigt att äta om man i övrigt äter grönsaker och nyttig mat. Frukt gör dig fet, det ger insulinpåslag som i sin tur lagrar fett.
Att uppmuntra folk till att äta ”massor av frukt” är rent ut sagt idiotiskt. Du kan lika gärna råda till att skölja ner en vitamintablett med en coca cola. (Och då innehåller vitamintabletten mycket mer vitaminer än vad frukt gör, så det borde vara ett bättre alternativ)

Jag håller inte alls med dig Daniel. Jag respekterar dock din åsikt och tackar för din hövliga ton! Mat river upp så mycket känslor! Dock skulle jag väldigt gärna vilja se en trovärdig källa som stöder din tes att frukt kan jämställas med ”en vitamintablett och en Coca Cola”. 😉

Håller absolut med Daniel. Frukt går man upp i vikt av om man äter för mycket, av egen experience…

Daniel där måste jag tyvärr inte hålla med. Jag bestämde mig för att prova frukt diet. Har nu hållt på i 3 veckor snart och bara ätit frukt och nötter. Jag har hållt mig mätt och inte varit godis sugen som innan. Har dessutom tappat 6 kg i vikt. Så jag kan inte hålla med om att frukt får dig att gå upp i vikt.

Antar att man kanske måste röra sig lite för att inte gå upp i vikt? Alltså om jag bara sitter hemma i soffan och käkar bananer är det ganska säkert att jag går upp i vikt, men frukt kombinerat med effektiv träning ett par gånger i veckan är nog super bra för kroppen om inte för hjärnan! Jag känner mig mycket piggare och gladare då och dessutom går jag inte upp i vikt. Man kan ju inte lita på att få en hälsosam kropp bara genom att käka frukt liksom. Så alltså, frukt + träning = resultat. Så funkar det i alla fall med min kropp.

frukt i lgom mängd i samband med motion ja det är bra 🙂

Frukt är nästan som en sockerbomb, ja.
Men att överväga frukter (rätt sorts frukter) istället för godis är bara bra.

Hallon är väldigt bra att äta om man vill öka fettförbränningen.

Artikeln i länken som handlar om att frukt är skadlig är rätt lös faktiskt.. Dessutom handlade det om bananer.. Det finns gott om annan frukt som är att föredra framför just bananer som inte nämns! Sunt förnuft, naturligt känns nyttigare än konstgjort hur som helst dessutom innehåller frukt en massa fibrer och vitaminer, mineraler, antioxidanter och har många positiva effekter på kroppen! Hur ofta ser man överviktiga djur i naturen som lever på frukt och grönt jämfört med överviktiga djur i fångenskap som lever på foder ist?! Nää ät med måtta och välj bort konstgjorda och kemiskt framställda produkter! Se även på amerikanerna där frukt och grönt är för dyrt att köpa.. Många av deras hälsoproblem skulle minskat om det vart tvärtom ist.. helt övertygad om! Frukt före cola alla gånger! Använd huvudet!

Lite roligt att BANAN nämns i detta sammahang då det INTE är en FRUKT den har nämligen ingen kärna och är därmed ingen frukt.

Jag vill bara påpeka min syn: frukt innehåller socker, men det är ju klart mycket bättre att äta frukt än godis. Jag anser att det bara är vad man jämför med. Det är nog bäst att äta ”lite av varje”, eftersom det knappast menas att man BARA ska äta frukt. Jag äter jättegärna frukt som sött mellanmål, det är saftigt och gott.

Dessutom det att djur äter frukt=inte överviktiga, måste jag påpeka att vi har en annorlunda kropp, PLUS att djur i frihet rör på sig mycket. Och ja foder är ju i princip mjöl, så att äta nästan bara sånt är ju inte direkt nyttigt:)

Har aldrig tänkt på att banan inte skulle vara en frukt, är inte de där fröna samma sak som en kärna, eller är den bara en frukt för att tanken på att banan skulle vara en grönsak är ganska kul? 😀

Jag har bestämt mig för att sluta äta godis och har därför de tre senaste veckorna lagt om kosten och äter bara frukt då jag är sötsugen. Sockret i frukten har redan gjort mig två kilo lättare (utan motion) och dessutom har ”socker – magen” minskat betydligt i omfång. Så jag tänker definitivt fortsätta äta den hos vissa extremt ångerframkallande,farliga och så kallade viktökande frukten!

Det gör du helt rätt i Banshee!

Suck! Frukt är bättre än socker, och innehåller ämnen som är bra! Men det är vetenskap att frukt inte är lämpligt då man vill gå ner i Vikt, framförallt tjejer, för socker binder fett! Så om man utöver sitt frukt ätande är en nyttig person som kanske inte äter kolhydrater och godis i överflöd så kan någon frukt om dagen vara bra! Men så kommer vi till att vi bor i Sverige!! Här har inte alla frukter vi köpet en ända vitamin, det för att vi plockar dem innan dem hunnit bli mogna, för att sedan bli mogna i en låda påväg till Sverige, också vetenskap! Så ett tips, plocka egen frukt, den frukt som vi har här på sommaren, och på vintern så ät ingen frukt, ni får bara i er frukt socker

Svar till kommentarer ovan: Ja, matdiskussioner är för alltid och evigt en het potatis. Frukt är grymt bra att äta regelbundet eftersom de innehåller vitaminer och antioxidanter som är bra för kroppen. Att man sedan kan gå upp i vikt för att man äter lite frukt är bara skitsnack. Detta beror i dessa fall på dålig aktivitet.

Välj ditt socker, välj dina kolhydrater, välj ditt fett. Det handlar om att göra bra val och att motionera regelbundet. Det är absolut nyttigare att äta en fruktsallad istället för godis. Men givetvis går du upp i vikt om du inte tränar xD men så är det ju med allt. Man måste röra sig mer än vad man äter. Det är som att folk krånglar till allt med kostdiskussioner. Att hålla sig borta från frukt för att de innehåller socker är enbart absurt.

Frukt är nyttigt och de flesta frukter skyddar kroppen på något sätt, mot cancer, hjärt-och kärlsjukdommar mm.
Om alla i Sverige åt en diet med mycket frukt istället för att trycka i sig korvar, snabba kolhydrater och dåligt fett skulle sjukdommar såsom cancer, diabetes, hjärt och kärlsjukdommar, depressioner, ja listan kan göras väldigt lång, minska drastiskt.
Att säga att man blir fet av frukt för att det innehåller fruktsocker visar att man inte har någon aning om vad man snackar om.
Större delen av min kost består av frukt och protein, och jag är långt ifrån fet!

Men åter igen så innehållet frukt socker och om man är överviktig eller har lätt att bli så är frukt ingen bra diet metod om man vill tappa i vilt, framförallt inte om man är kvinna. Jag äter också frukt, för att minska mitt sötsug, för att få i mig alla nyttigheter, men 1 frukt om dagen eller två räcker. En del som försöker gå ner i vikt äter frukt ständigt för att de är hungriga, men två bananer och ett äpple är ca 303 kcal, detta pluss frukost, middag och kvällsmat, eller hur man nu äter.

Men har man Inge problem med sin vikt och inte vill gå ner i vikt är väl frukt hur bra som helst.

Frukt innehåller mycket som är nyttigt för kroppen och de allra flesta skulle må gott av att äta mer frukt än de gör. Att däremot säga att sockret i frukten (som den är full av) inte spelar någon roll är rent ut sagt löjligt. Om folk räknade kalorier skulle de snart inse hur olika produkter förhåller sig till varandra och vad det är som i slutändan gör att vi går ner eller upp i vikt.

Vissa kan testa en fruktdiet och upptäcka att de går ner i vikt. Beror det på något fantastiskt i frukten? Nej, det beror på att den personen nu efter att ha gjort en stor förändring i sina kostvanor stoppar i sig färre kalorier än denne gör av med varje dag. Det är världens enklaste ekvation och den kan tillämpas på alla ”modedieter”.

”Åh wow, jag äter en massa gott kött och feta såser men går ändå ner i vikt, LCHF är magiskt”. Nej, du har tillfälligt skurit bort kolhydraterna från din kost och det du stoppar i dig leder inte bara till att du nu har mycket mer fria fettsyror i blodomloppet vilket drastiskt ökar risken att utveckla diabetes utan det finns även en positiv aspekt som gör att du i regel håller dig mätt längre på dessa måltider. Du känner dig säkert lite duktig också eftersom du följer en ”metod” så du kombinerar det med promenader eller annan motion vilket i kombination med faktumet att du äter färre kalorier än du brukade göra resulterar i att du går ner i vikt. Om du äter så att din kropp kan tillgodoräkna sig fler kalorier än du förbränner så spelar det ingen roll hur mycket du LCHFar. Det finns inga genvägar, förbränn fler kalorier än du stoppar i dig så går du ner i vikt. Stoppa i dig fler kalorier än du förbränner så går du upp i vikt. Det finns inget magiskt sätt att kringgå det.

Ett kilo kroppsfett motsvarar mellan 7000 och 7500 kcal. Vill du gå ner 5 kilo så får du se till att du stoppar i dig åtminstone 35000 kcal mindre än du gör av med under en tidsperiod. Hur lång tid den perioden får lov att vara avgör du själv. Stoppar du i dig 500 kcal mindre än du gör av med varje dag så går du ner ett halvt kilo i veckan.

Det bästa och mest skonsamma sättet för kroppen att gå ner i vikt är att äta en varierad kost som inkluderar grönsaker, och frukt för all del, men se till att skära ner på mängden mat du stoppar i dig. Äter du samma sorts saker som innan men halverar storlekarna på dina portioner så halverar du även kaloriintaget. Sluta med det onödiga ätandet, skär bort chips, godis, läsk och framförallt alkohol från vardagen. Alkoholen har den otäcka egenskapen att den inte bara är fullproppad med kalorier, den ser även till att din förbränning sjunker under upp till ett dygn efter det att du drack.

Nu var det inte meningen att kasta skit på frukt för den innehåller som sagt mycket som är bra för kroppen. Det bästa vore om folk räknade ut sin basala förbränning och sedan räknade kalorier. Det kan verka jobbigt men efter en tids vägande och räknande lär man sig vad mycket av det man brukar äta innehåller. De kalorier man väljer att stoppa i sig under dagen bör i så stor mån som möjligt vara ”vettiga kalorier”. Med det menar jag kalorier som kommer med en massa annat som kroppen behöver och vill ha för att fungera. Frukt är vettiga kalorier medans exempelvis popcorn eller ett glas champagne bistår med tomma kalorier. Självfallet kan man inte skära bort alla glädjeämnen från tillvaron (åtminstone inte permanent) men att käka två kokta ägg på morgonen och tro att ”då är det okej att jag tar några glas rödvin på kvällen” blir helfel (jag känner en person som resonerar ungefär så).

Jag håller med dig till fullo.

Jag började trängning på feelgood och på grund av mycket protein så fick jag led inflammation. och var då överviktig och är det fortfarande.

men när jag då inte kunde träna inte röra mig mycket, så över gick jag till att äta bara frukt och bär och i bland köpte jag nötter utan tillsatt fett salt.

levde på det i flera månader (hade då gott ner ca 25 KG på feelgood, innan jag blev sjuk.) och fortsatte bara rasa i vikt, var alltid pigg och glad. enda nackdelen var att jag fick yrsel när jag steg upp ur sängen och vände mig i sängen.

men ett julbord och för mycket ätande under en jul fick mig att tappa fokus och så var jag på fel väg igen.

så ska göra ett nytt försök.

Frukt är det bästa man kan äta!! Plocka fram en enda fet person i världen som kan säga att dom blivit det pga att dom ätit för mycket frukt?? Den personen finns inte!! Punkt

Håller med om att det är bull att man blir fet av frukt. Jag har bantat 30 kg på 5 månader genom att äta endast fruktsallad. Mina blodvärden har aldrig varit bättre. Min tarm fungerar helt underbart och jag mår självfallet bättre psykiskt oxå. Om det beror på frukten eller pga viktminskningen vet jag inte eftersom jag är väldigt glad över att ha gått ner så mycket.
Jag har en liten personlig teori ang sockret i frukten och det är att den fastnar inte i kroppen och bildar inte fett så som socker från godis eller pasta eller chips gör. Tror sockret försvinner ut när man går på toaletten.
Frukten gör mig oxå mättare än att äta t.ex vitkål och broccoli som jag försökte med innan jag blev ”frukterian”.
Jag har nu växlat om till 5:2 och äter riktig mat 5 ggr och fruktsallad 2 ggr i veckan. Hoppas jag håller min vikt på denna nivå. Håll tummarna för mig.

Torsten!!!!

Berätta mer om din fruktdiet!!!!!

Hej!
Jag är precis inte en expert i dieten men jag har varit en överviktig kvinna under en lång tid. Genom att läsa massor vetenskapliga artiklar som handlar om ”att gå ner i vikt” har jag hittat massor motsägelsefulla artiklarna som handlar om frukter och nyttiga mat. Jag har varit självklart besviken. En vacker dag hittade jag en artikel på spanska (min modersmål) som inte handlade om frukter och nyttiga mat direkt utan om hur man måste äta för att allt som man äter blir nyttig och inte bidrar till fet. Det heter antidieta på spanska,tyvärr kan jag inte översätta det. Fallet är att man bör respektera kroppsprocesser från att mat kommer in tills rester kommer ut. Tre delar, på ett enkel svenska, att äta,att smälta, att eliminera, allt enkelt att anpassa i vår livsstil. Till exempel en person som jobbar under natten kan inte ha samma tid för kroppsprocesser som en lärare. Eftersom de är vakna i olika tid och de behöver äter i olika timmar. Antidieta funkar så här. Man behöver 8 timmar för att äta, 8 timmar för magsmältning och 8 timma för elimination. En vanlig livstil eliminerar mellan 4 och 12, äter mellan 12 och 20 och smälter mellan 20 och 4. Under elimination behöver vi frukost då äter vi frukter och juices frukt,(bara naturlig, ej köpta) Sen kommer lunch där äter man som vanlig och försöker man att inte blanda protein med kolhydrater,och sen kommer mellis där kan man äta en glas,kaffe med torta,yogurt, grötris, och i sist kommer middag som måste vara så lätt som möjligt, en sallad och en vegetarisk maka,(bättre utan kött vid middag) och sen kommer de värsta 8 timmarna.Eftersom man kan känna sig hungrig om man inte sover tidigt på kvällen och det är pga kroppen börjar absorptionen och detta ger en hungrig känsla. Den bästa som antidieta har är att man kan börja om varje dag till man får vanor att äta på detta sätt. Även lär man sig med antidieta att veta hur många timmar behöver vissa livsmedel för att komplettera sin tur i kroppen utan att de blir onyttiga. Det kostar tid och i början man slutar många gånger. Om man gör exakt som studiet påstår kan man går ner i vikt 5kg per vecka,problemet är att det ibland görs inte.Jag tror på det och det har hjälpt mig och nu känner jag mig mycket bättre och tränar med massor av energi och har gått ner i vikt och försätter.
Jag ber om ursäkt på förhand för mitt svenska. Det har varit bara 5 år i Sverige och språken är inte precis min bästa sida. Vilken nedsättande kommentar som helst är åsidosatt på förhand.
Tack.

För min dåliga hälsa började jag äta frukt och nötter i nästan 6 månader.
Jag gick upp i vikt från ca 85kg till 104kg.
Senare googlade jag fram att om man är fruktosintolerant kan man gå upp i vikt av frukt.
Jörgen

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: