Läs om årets bästa nyttiga julklappar

Mattrender 2017 – samt trender inom restauranger etc

Varför krångla till det? Låt oss hoppa direkt till vilka smaker, ingredienser, afrodisiakum, tillbehör, leveransmetoder och tillaggningssätt som definierar mattrenderna 2017.

Glöm etisk mat, nu är det estetisk mat som gäller. Sociologer menar att beteendet att publicera bilder på sina måltider på sociala medier har gjort att mat, i högre utsträckning än tidigare, än något vi förknippar med vilka vi är, vår identitet. ”Du är vad du äter” har helt enkelt tagit en helt ny dimension, och detta kommer resultera i att vi, likt japaner, kommer lägga allt större vikt på hur estetisk maten vi sätter i oss är.

Årets mest trendiga ”super foods” är: Avokado, grönkål, gurkmeja, blåbär, kefir, mandel, blomkål, kokosnöt, linfrö, vattenmelon och bulgur.

Sriacha-sås kan bli en mattrend i Sverige 2017En bokstavligt talat het ingrediens i köket är Sriracha chilisås (originalet är den med tuppen på flaskan). Heta såser är USAS åttonde snabbast växande marknad. Vi har varit inne och nosat på chili och andra starka kryddor förut i trendspaningarna, och nu är det på tiden att även svenskarna tar sig ur mjukost-träsket och tuffar till sig lite. Dessutom har undersökningar visat att chili förlänger livet. Ställ ner Felix ketchup-flaskan Svenne Banan och kom in i matchen. Den är het.

Teknologi överlag kommer starkare (otroligt nog) än på mycket länge. Den snabba utvecklingen som accelererat de senaste åren påverkar även matbranschen. Det rör sig bland annat om appar som låter dig förhandsbeställa mat innan du anländer till restaurangen, betallösningar på restauranger och i affärer, och peer to peer eating. Den mest spännande tjänsten är Matsmart, som innebär att man kan handla livsmedel online till markant billigare priser än i butik. Det rör sig om varor som är felmärkta, fått fel förpackning etc. men som nu alltså går tillbaka till konsumenten, med upp till 90 % lägre priser! Bra för plånboken, bra för miljön.

Sriracha chilisås används som ingrediens i allt från korv med bröd till rätter tillagade i de allra mest exklusiva amerikanska restaurangerna. Uppmärksamheten för chili-såsen startade då den för några år sedan utsågs till ”årets ingrediens” i det stora landet i väster. Årets ”ingredient of the year” lär för övrigt, enligt branschkännare, bli ”kokosnöt”. Kokosnöt i alla dess former har även kommit mycket starkt i Sverige sista tiden, och räkna med att såväl ICA som COOP kommer utöka sina sortiment av kokosoljor etc.

Soppor är en annan bra trend (kolla in denna briljanta soupmaker. Nyttigt, gott, och bra för den som vill gå ner i vikt. Istället för bordssalt kan du med fördel blanda ner lite alger i soppan, som för oss till nästa punkt:

Sjögräs kommer starkt i hälsokost-butikerna.

Faux vegan-mat blir allt vanligare. Det är helt enkelt vegeteriska produkter som efterliknar traditionella kött-rätter (som veganska biffar). Begreppet beskriver  också ett sätt att äta, en livsstil, som blir allt mer vanlig. Den som äter Faux vegan äter veganskt, men utesluter inte till exempel muffins som innehåller ägg och mejeriprodukter. En Faux vegan läser inte alltid etiketterna.

Torrläggning: Nu kommer vi snart dricka mindre vatten också. Kom ihåg var du hörde det först. Det är inte nödvändigtvis nyttigt att dricka så mycket vatten som vatten-försäljarna vill vi ska göra. Drick när du är törstig, och bli inte förfärad om ditt vanligtvis oynliga urin faktiskt har en ljusgul färg. Det är som det ska vara. Glöm vatten-industrins mantra ”drick innan du är törstig”. Mats Rundgren på Karolinska Institutet har följande att säga om saken: ”Generellt skulle man kunna tro att törst är det bästa måttet på hur mycket man ska dricka, men så är det inte riktigt. Visst är törst en kraftfull drivkraft när man verkligen lider av vattenbrist, men studier har visat att vi sällan blir törstiga av rent fysiologiska skäl”.

Feta Yoghurts, som grekiska och turkiska varianter, växer starkt i västvärlden i takt med att man börjar inse hur hälsosamma de är samtidigt som man (igen) blir allt mindre rädd för mättat fett.

Maca är ingen nyhet för de invigda kanske, men här har vi ett afrodisiakum som faktiskt fungerar. När massorna får nys på detta, vilket de mycket väl kan få 2017, kommer det säljas Maca (Maca växer i Anderna och fertiliteten är ovanligt hög i områden där man äter Maca, trots att fertiliteten brukar vara låg på höga höjder) som det säljs Capriosiosa i Norge. Risken är dock att priset, som redan är högt (runt 100 SEK för 15o gram), snart kommer kunna liknas med den sista colan i öknen…

Under de senaste åren har mattrenderna handlat mycket om cross over-mat och olika typer av lokalt producerad mat med enkla råvaror. Trenden med lokala livsmedel består, men cross over har mer och mer gått över till mer traditionella recept, en smaklökarnas jakt efter historiska och genuina smaker. Därmed inte sagt att vi låter vårt svenska kulinariska arv dominera i köket framöver.

År 2017 tror man att pikanta och exotiska kryddor blir en stor mattrend (denna trend har sakta men säkert växt sig stark de senaste åren). Det finns även mycket som pekar på att man kommer gå helt bananas (ursäkta) över grönsaker och frukt i år. Det kommer att publiceras otaliga böcker, artiklar och blogginlägg om grönsakernas och frukternas förträfflighet under året. Restauranger kommer haka på tåget och satsa på friskt och grönt på menyn (och det blir förstås även ”köttfria måndagar”, en trend som växer allt starkare och förra året introducerades på skolor i flera kommuner), och TV-kockarna hakar på det färgglada tåget. Detta är i likhet med de starka kryddorna en bra och hälsosam mattrend. En naturlig reaktion till senaste års tröttsamma budskap om att vi ska äta kött och smör i såväl tid som otid.

Fermenterad mat, som koreansk inlagd kål Kimchi är på frammarsch. Har du inte testat Kimchi (vi flaggade för denna underbara gåva till gommarna redan för ett par år sedan och skäms inte för att göra det igen) än är det läge att du beger dig till närmaste koreanska (även sushirestauranger brukar ha Kimchi) restaurang. Fermenterad mat är för övrigt bra för tarmsystemet. Den innehåller också probiotika som är en stark trend inom hälsa.

En ny typ av politiskt korrekt proteinkälla som det surras mycket om är odlade insekter. Denna trend lär dock behöva gå några varv på den internationella scenen innan svenskarna vågar ta åt sig den. Det sägs dock att 2017 är året då insekterna blir en global trend. Under förra året gjorde bland annat en brittisk restaurang succé med insekter på menyn. Sedan ett tag tillbaka har insekterna varit populära i såväl Mexiko som Asien.

En stor smaktrend år 2017 är bittra smaker.

En annan stark mattrend är umami, även kallad ”den femte smaken”.


Glutenfri mat har varit en stor trend i Nordamerika ett bra tag, trots att det är bevisat att det är väldigt få som mår bättre av att äta glutenfritt. Man har försökt att göra detta till en stor trend i Sverige också då det finns mycket pengar att hämta när man lyckas med att få vissa livsmedel att framstå som ”magiska kulor”, ett elixir som botar allt från fetma, till trötthet och depression. Vi tror dock inte att det slår igenom lika stort med glutenfritt som i USA, men olika kampanjer och artiklar i hälsotidningar kommer göra sitt till för att fortsätta sprida den glutenfria gospeln över Sverige.

Filippinsk mat är nya Thai-maten. Det filippinska köket är syrligt, sött och salt. Dess kulinariska grund kommer från de spanska, kinesiska och malaysiska köken. Filippinsk mat innehåller ofta vitlök, fläsk och vinäger. Koreansk mat, och ingredienser (som dess berömda bbq-såser) kommer också starkt.

En populär ”ny” och glutenfri gröda kommer från Östafrika och heter Teff. Den, och den sydamerikanska grödan Kaniwa lanseras som ”nya quinoa”. 

Överlag känns det som om att alla tidningar och böcker samt inte minst TV-program om matlagning har gjort att intresset svalnat något för att laga maten själv. Nu är det mer smaken och helhetsupplevelsen med att äta som står i fokus. Vi går helt enkelt mer på restaurang istället för att krångla till det hemma.

Restaurangtrender i Sverige 2017

Autentiskt tillagad mat från olika, gärna lite okända, hörn av världen är en starkt växande trend inom restaurangbranschen. Kök som är lite i extra fokus inkluderar det filippinska, koreanska och orientaliska köket.

Fler och fler toppkockar ger sig också in i den växande ”lyxig”-snabb mat-branschen, även om de nog får tänka om lite efter WHO:s cancerlarm om kött i slutet av 2015. Bacon-burgare låter inte längre riktigt lika lockande för många människor.

I flera länder, och Sverige blir nog inget undantag, så är det flera toppkockar som lägger ner tanken på att bygga upp en väldigt kostsam och slitsam topprestaurang. Istället säljer de sina menyer, och sitt varumärke, vidare till franchise-företagare.

En annan trend för stjärnkockarna, i alla fall i flera andra västländer, är att de erbjuder utkörning av sina rätter.

I USA har flera stora modemärken och inredningsbutiker etc. insett att man måste göra något drastiskt för att locka till sig besökare, som i allt större utsträckning stannar hemma och shoppar via nätet. Lösningen har varit att man lockar med ”fina restaurangupplevelser” (samt även efterrätt och kaffe i hög kvalitet) under shoppingrundan. Hittills har trenden att locka till sig kläd- och inrednings-köpare bara gällt de lite finare märkenas outlets. Vi tror dock att även svenska köpcentrum och handelscentrum kommer börja med liknande koncept (fast kanske inte nödvändigtvis lyxmat till att börja med) för att få folk att lämna de uppkopplade hemmen.

Om trenden länge varit lokalproducerad mat har man nu också börjat efterfråga lokalt producerade dryckesalternativ (som den norrländska succén Hernö Gin). Detta är en stark internationell trend inom restaurangbranschen.

Nu när teknologin är så utbredd och sofistikerad så är förbetalda reservationer av bord och meny något som kommer göra sitt första trevande försök under året (samtidigt som utbudet av appar och nättjänster för beställning av hemleverans ökar kraftigt). Vi gillar detta, men vi räknar också med en hel del logistiska barnsjukdomar i början. Och seriöst, vad är meningen med nedanstående användning av en iPad? Snacka om att skjuta myror med kanoner.

ipad-i-restaurangbranschen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Årets mest populära dieter.

Träningstrender 2017.

Hälso- och viktminskningstrender 2017.

0 kommentarer

0 kommentarer… add one

Lämna en kommentar