Tranbärsjuice hjälper inte mot urinvägsinfektioner enligt ny forskning

Tranbär verkar tyvärr inte vara effektivt som behandling mot urinvägsinfektionerHela tiden kommer det nya forskningsrapporter om vilka fantastiska hälsofördelar olika typer av livsmedel kan ha. Men ibland kommer det också trista rapporter som förkastar fasta föreställningar om olika typer av livsmedels goda effekter på specifika hälsoproblem. Det senaste i raden av livsmedel att arkiveras under kategorin ”myter” är tyvärr tranbär.

Det har länge varit ”allmänt känt” att tranbär, och särskilt då i form av tranbärsjuice, lindrar och förebygger olika typer av urinvägsbesvär, främst urinvägsinfektioner. Denna uppfattning är så fast förankrad att det inte är ovanligt att läkare ordinerar tranbärsextrakt eller tranbärsjuice som medicin mot urinvägsinfektioner.

En ny studie av amerikanska forskare, som granskat 24 studier av tranbärsextrakt och tranbärsjuice, visar att dessa bär tyvärr inte alls verkar vara effektiva mot olika typer av urinvägsbesvär. I studien finns det möjligtvis lite som pekar på att kvinnor som ofta drabbas av urinvägsinfektioner kan ha en liten fördel av att förtära tranbär. Men det är allt.


Vissa har dock ifrågasätt denna studie och menar att tranbärsjuice (eller tabletter med extrakt) mycket väl kan vara effektivt om man dricker det i så ren form som möjligt, och i stora mängder. Det vore dock dåraktigt, i ljuset av denna omfattande studie, att använda tranbär som den enda behandlingsmetoden för att lindra eller förebygga urinvägsinfektion. Man ska också komma ihåg att tranbär som medicinskt kosttillskott, särskilt i USA, är en mångmiljonindustri och det är lätt att misstänka att det legat stora ekonomiska intressen bakom vissa forskningsrapporter.

Självklart är inte det sista sagt i detta ämne, men att lägga pengar på tranbärsextrakt eller dyr tranbärsdricka (som dessutom ofta innehåller mycket socker) om du lider av återkommande urinvägsproblem är förmodligen att kasta pengarna i sjön. Tranbär är dock inte bara gott utan innehåller också många nyttiga ämnen, som antioxidanter och vitaminer som till exempel C-vitamin, samt fibrer och mineraler i form av bland annat magnesium och kalcium.

Det råder alltså ingen tvekan om att tranbär är nyttiga, så fortsätt att dricka tranbärsjuice och tranbärsdricka men ha bara inte förhoppningen att den kommer bota din urinvägsinfektion.

Källa: Jepson RG, Williams G, Craig JC. Cranberries for preventing urinary tract infections. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012, Issue 10. Art. No.: CD001321. DOI: 10.1002/14651858.CD001321.pub5.

Ett svar på ”Tranbärsjuice hjälper inte mot urinvägsinfektioner enligt ny forskning”

Fast, det funkar ju visst? För mig i alla fall. Så fort jag känner av en kommande uringvägsinfektion så dricker jag tranbärsjuice med så låg sockerhalt som möjligt eller pressad citron om affärerna är stängda och det funkar så effektivt att jag har sluppit flertalet besök på akuten för att snabbt få ut recept på antibiotika.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: