Rosmarin – god och välgörande kryddört

Vilt växande rosmarin

Rosmarins vetenskapliga namn är Rosmarinus officinalis Linn. Den är en kransblommig växt som växer vilt runt medelhavet, men går alldeles utmärkt att odla som krukväxt även i kalla Sverige.

Rosmarin är en välsmakande, och inte minst väldoftande, kryddört som länge använts i rökelser, parfymer och oljor. Under medeltiden ansåg man att Rosmarin rådde bot på onda väsen. Den ansågs även vara en bra örtkrydda för att stärka minnet. De gamla grekerna brände för övrigt örtens grenar på altare för att blidka gudarna.

AfroditeDet sägs att kärleksgudinnan Afrodite var insvept i Rosmarin när hon föddes ur havet (Rosmarinus betyder ”havets dagg”).

I bibeln står det att jungfru Maria svepte en slöja över en Rosmarin-buske med vita blommor som plötsligt blev blåa. Busken fick då namnet ”Rose of Mary”.

Rosmarin och hälsan

Rosmarin har länge ansetts vara effektiv mot huvudvärk, oroliga magar, nervsmärtor, reumatism, spasmer, cancer, depression och åldrande.

Den innehåller ämnen som är antiinflammatoriska och som lindrar inflammatoriska processer som astma, leversjukdom och hjärtsjukdomar. Dessa ämnen skyddar också kroppens celler från att förstöras av fria radikaler. Rosmarin innehåller också nyttigheter som E-vitamin.

Italienska forskare har dessutom hittat en skyddande protein (HSP70) i rosmarin som skyddar huden mot stress, fria radikaler och andra gifter. Det finns därför att köpa extrakt av rosmarin som rent teoretiskt hjälper till att hålla huden ung.

Andra hälsoeffekter vad det gäller ett regelbundet intag av extrakt av rosmarin är att de tros främja njurarna och urinflödet, samt att rosmarin förbättrar upptaget av bland annat kalium och natrium.

Olja gjord av rosmarin sägs dessutom stimulera hårväxt och lindrar sjukdomar i andningsvägarna. Oljan används också mot menskramper, smärtor, magsår, njurstenar, prostataproblem, och sägs vara bra för gallblåsan, den mentala kapaciteten, tarmarna, och spermiernas rörlighet. Det är med andra ord en superört vi pratar om, även om det förstås utförts alldeles för få undersökningar i laboratorium för att vetenskapligt fastställa alla dessa hälsofördelar.

Rosmarin är god såväl färsk som torkad och fungerar fint i massor av olika recept. Främst då recept med kyckling.

Källa: lifestyke.loveindia.com, engelska Wikipedia

%d bloggare gillar detta: