Potatis är nyttig mat och förtjänar ett bättre rykte

Potatis
Potatis är nyttig och billig mat

Potatisen har fått mycket kritik de senaste åren av olika dietister. Många gånger är det ren okunskap eller marknadskrafter som framhäver potatisen som ett förlegat och inte fullvärdigt alternativ på tallriken.

Visserligen är den kanske inte så upphetsande på tallriken i sin mest nyttiga, kokta form, alla gånger.

Men faktum är att potatisen är en gröda som vissa länder och kulturer i perioder har förlitat sig på som enda kalorikälla. Potatisen innehåller nämligen fullvärdigt protein, massor av mineraler (som magnesium) och vitaminer, och nästan inget fett. Potatisen innehåller dessutom massor av energigivande kolhydrater. Potatisen innehåller också fibrer, och en hel del stärkelse som inte bryts ned och därför tros ha ungefär samma effekt som fibrer. Potatis är mättande och den neutrala smaken gör att potatisen passar till det mesta.

Du bör helst äta potatisen med skalet kvar eftersom skalet innehåller massor av näring. Man uppskattar att så mycket som hälften av mineralerna och fibrerna försvinner när man skalar potatisen. Det nyttigaste sättet att tillaga potatis är genom kokning. Stekning, fritering och ugnsbakning förstör fler näringsämnen.

För över 10, 000 år sedan vid Titicacasjön i Peru började man odla en form av vildpotatis. Denna vildpotatis var alltså en föregångare till den ”moderna” potatisen som kom till Europa på 1500-talet.-Det var dock först på 1800-talet som vi började äta potatis i stor skala i Sverige.

Sötpotatis, som har en rentav mytisk status i många kulturer, innehåller ännu fler fibrer, och ännu fler nyttiga ämnen. Sötpotatis är dock av en annan art.

Potatis innehåller 80 kalorier per 100 gram. När man äter potatis får man alltså i sig mycket volym för kalorierna så att säga. Det är dock helt fel att påstå att man kan ”äta så mycket potatis” som man vill när man försöker gå ner i vikt.

Men det är ännu mer fel att säga att man inte ska äta potatis när man vill gå ner i vikt.

%d bloggare gillar detta: