Doping – Artikel om olika sätt att dopa sig på – biverkningar – det händer med kroppen

Att dopa sig är inget nytt fenomen. Det finns vetenskapliga bevis för att man dopat sig med olika former av prestationshöjande medel i syfte att prestera mera minst 5000 år tillbaka i tiden. Till exempel dopade sig Vikingar för att orka strida mer frenetiskt. Man tror att deras bärsärkagång var ett resultat att de satte i sig flugsvamp..

I modern tid är det dock mest professionella idrottsmän och människor som försöker leva upp till ett mer eller mindre omöjligt kroppsideal som dopar sig.

The Incredible Spongebob-Hulk?
Med dopning förekommer bieffekter

Vad är doping? Exempel på olika dopingmedel

När man försöker höja sin prestationsförmåga genom att tillföra kroppen ämnen som kroppen producerar själv eller diverse konstgjorda medel dopar man sig. Alla ämnen och metoder som man dopar sig med är inte olagliga. De vanligaste dopingmedlen som inte är tillåtna är ofta läkemedel eller narkotiska preparat. Kreatin som är mycket populärt inom styrkebyggningskretsar är exempel på ett prestationshöjande medel som är lagligt.

De vanligaste ämnena och metoderna man dopar sig med är:

Hormoner som anabola steroider. Dessa steroider utvecklas genom en kemisk förändring av det manliga könshormonet testosteron. Anabola steroider gör det lättare att lägga på muskler, och har funnits länge och användes bland annat på tyska soldater under andra världskriget, men också inom sjukvården som medicinsk behandling mot till exempel bröstcancer. I öststaterna började man använda steroider inom idrotten i stor skala redan på 50-talet, men det blev förbjudet inom idrottsvärlden först 1975! Det finns ingen klar forskning på hur stor påverkan steroiderna har på en idrottares prestationer, men det har en klart stimulerande effekt så man orkar träna mer. Dessutom är placeboeffekten förmodligen ganska stor då den direkta muskeltillväxten som ett resultat av denna typ av doping faktiskt inte är så stor.


Andra populära dopingmedel är så kallade centralstimulerande ämnen som kokain, efedrin och amfetamin, men även koffein i stora mängder är en form av doping (om än inte olaglig) . De centralstimulerande medlen hjälper dig framförallt allt att pressa kroppen hårdare än vad den annars skulle ha orkat med.

Det finns en hel uppsjö av andra ämnen som man kan dopa sig med, och nya tillkommer hela tiden. Jakten på dopare underlättas dock till exempel med modern DNA-teknik.

En annan metod som höjer prestationen som elitidrottsmän använder inom olika idrotter är bloddoping. Den går ut på att man tillför (som oftast från den egna kroppen) röda blodkroppar. Bloddoping är olagligt, men det är dock inte den nästan lika effektiva metoden att bo i höghöjdshus, som också stimulerar bildandet av röda blodkroppar. Höghöjdsträning lär vara mycket effektivt.

Vanliga biverkningar vid doping med anabola steroider

De vanligaste biverkningarna för män vid användandet av anabola steroider är en minskad naturlig produktion av testosteron och sterilitet. Andra biverkningar för män är att brösten växer, prostatan förstoras, man får svårt att kissa, och testiklarna påverkas. Bland annat minskar spermieproduktionen och sexualdriften påverkas negativt.

Kvinnorna får mörkare röst, ökad skäggväxt och rubbningar i menstruationen. Båda könen upplever psykiska förändringar vid användandet av steroider. Dessutom påverkas hjärta, njurar, levern, och blodet. Man får huvudvärk, drabbas av håravfall får problem med finnar. Det sistnämnda är kanske den lindrigaste biverkning man kan drabbas av när man dopar sig med anabola steroider…

5 svar på ”Doping – Artikel om olika sätt att dopa sig på – biverkningar – det händer med kroppen”

Tjenare!

Jag undrar vad som händer om man dopar sig när man är 13 år ?

Exakt vad som händer beror på flera faktorer, men det är helt säkert att det är livsfarligt för någon i den åldern att dopa sig.

hej jag undrar Varför har det blivit svårare att fuska och
Hur kan man bevisa att man har dopat sig

Det har blivit svårare för att testmetoderna blivit bättre och mer organiserade.

Hej, jag undrar hur man märker om man har dopat sig. Är det via blodprov eller ser man att muskelcellerna har fått mera cellkärnor ifrån satelitcellerna? Hur ser man det isåfall?
Dom säger att cellkärnorna (satelitcellerna) inte går tillbaka när folk slutar med dopning, så egentligen är man dopad för livet?

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: