8 dokumentärer om fitness och sport som kan få dig inspirerad

Ibland är det svårt att hitta den rätta inspirationen för att upprätthålla eller lägga på ett kol extra i sin träning. Då gäller det att hitta inspiration för att hitta extra energi. En riktigt bra dokumentär om sport eller fitness kan vara allt som behövs. Här är åtta dokumentärer vi gillar.

Hell on Wheels är en dokumentär om 2003 års Tour de France. Dokumentären följer tre olika cyklister i deras förberedelser, framgångar och motgångar under och efter loppet. Cykling är en stenhård sport vilket reflekteras väl och underhållande.

The Sharp End är en fascinerande dokumentär om våghalsiga bergsklättrare. Vad de utsätter sig för ger oss andra dödliga lite perspektiv på vår tillvaro och inte minst vår träning.

Förra året publicerade tidskriften Filter en mycket fascinerande historia om hur de svenska bröderna Lancelot och Elliot pushas stenhårt av sina föräldrar till att så småningom tillhöra världseliten i tennis. Dokumentären Unstrung följer sju tennisjuniorer som offrar sin barndom i jakten på att bli bäst i världen. Dokumentären intervjuar även flera av världens bästa tennisspelare genom tiderna och vad de har att säga om vad som krävs för att nå den absoluta toppen. Bland annat intervjuas svenskfavoriten John McEnroe.

A state of mind följer två nordkoreanska flickor i deras förberedelser inför en av världens största uppvisningar i gymnastik.

HälsodokumentärFat, sick & nearly dead är en gripande dokumentär om hur sjukligt överviktiga människors tar tag i sina liv genom att ändra kost och börja träna. Mycket inspirerande.


Bigger, stronger, faster är en skrämmande och fascinerande inblick i hur många bodybuildare inte drar sig för något i jakten på den perfekta kroppen, bland annat doping. Metoderna är vansinniga, men motivationen är det inget fel på.

Enlighten up! följer den skeptiske Nick Rosens jakt efter yogans hemligheter. Bland annat åker han till Indien för att hitta yogans sanna kärna.

Yoga Inc är en annan mycket bra dokumentär om yoga och hur den har blivit en mångmiljonindustri i västvärlden. Den har taglinen ”Lights. Karma. Action” vilket ju bara det är värt biljetten.

Har du tips på en bra sport- eller hälsodokumentär? Gärna en svensk sådan. Skriv ditt tips nedan så publicerar vi det.

Ett svar på ”8 dokumentärer om fitness och sport som kan få dig inspirerad”

Några andra filmer som kan vara bra att se är den danska dokumentären ”Besatt av den perfekta kroppen”.
En annan är ”Strävan efter det perfekta” som är en finsk dokumentär.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: