Ny supermat som du eventuellt bör ta en närmare titt på

Det kommer hela tiden ny ”supermat”. En del supermat handlar om livsmedel som en gång i tiden varit populärt i hälsokretsar och som återupptäckts (eller förts över gränser), och annan supermat handlar snarare om ”supermarknadsföring”, det vill säga att någon marknadsför maten som extra hälsosam på ett sätt som får den att framstå som nyttigare än vad den är. Nedanstående supermat är dock hur som helst exempel på, om inte ”supermat”, riktigt nyttig mat för de flesta människor.

Den ”nya” supermaten

Kelp anses vara supermat
Kelp

Kelp är en brunalg som innehåller K-vitamin, magnesium, kalcium, järn och stora mänger antioxidanter. Dessutom kan man framställa biogas av kelp. Kelp har länge varit ett populärt livsmedel i Japan och räkna med att den kommer dyka upp även i våra hälsokostaffärer i allt större utsträckning framöver.

Kefir är en kulturmjölk som man tillverkar av kefirgryn eller korn som tillsätts i mjölk och silas. Kefir innehåller bland annat massor med laktosbaciller och har länge ansetts ligga bakom att man har en så relativt hög medelålder i Kaukasien. Det var mer än 30 år sedan som Arla tillverkade sin första kefir. Den innehåller dessutom mer protein och mindre socker än vanlig yoghurt.

Chiafrön innehåller massor av nyttiga fetter, kostfiber och järn. Chia växte från början i Mexiko och fröna är goda i soppor, i frukostflingorna eller att göra gröt av.


Korn tros snart få en riktig renässans i var mans mun. Detta sädeslag är en av våra äldsta kulturväxter (den kallades bjugg) och var den vanligaste brödsäden i Sverige förr i tiden. Korn innehåller ämnen som är bra för huden och håret och innehåller dessutom cancerbekämpande lignaner.

Svart vitlök kanske inte är det lättaste att få tag på. Men den har en sötaktig, god och lite annorlunda smak. Dessutom innehåller den ämnen som bland annat motverkar cancer, och som en liten extra bonus ger den ingen dålig andedräkt.

%d bloggare gillar detta: