Träning förbättrar sömnen?


Har du någon gång haft sömnproblem, att du har svårt att somna eller vaknar tidigt och inte kan somna om, så har du säkert fått rådet från såväl din omgivning som din läkare att du ska träna mer. Att träning botar sömnproblem. Detta är dock enligt flera forskare en kontroversiell uppfattning.

År 2012 publicerade New York Times resultatet av en uppmärksammad undersökning i Schweiz. Enligt denna studie utförd på 832 studenter så fann man inga starka samband mellan hur dåligt eller bra studenter sover och hur mycket de tränar. Dock upptäckte man ett annat samband. De studenter som uppfattade sig själva som att vara ”i bra form” sov bäst. Enligt en av forskarna är det så att ”vad folk tror har mer betydelse än vad de faktiskt gör”. I samma artikel hänvisade även New york Times till en äldre amerikansk studie på collegestudenter. Det visade sig att de studenter som var mest aktiva (man förde dagbok på hur mycket man tränade, när man somnade och hur länge man sov) endast somnade i genomsnitt en och en halv minut snabbare än sina latare medstudenter. I övrigt hittade man inga skillnader alls.


Under det senaste decenniet har det publicerats ett stort antal internationella undersökningar som konstaterat att människor sover bättre på helgen när de har mer tid över att träna. Tittar man lite mellan raderna så är dock mönstret som så att på helgerna har man mer tid över, inga deadlines, inga chefer som jagar en, inga snabbluncher, etc. Därför sover man också bättre.

Det är nämligen inte så att vara fysiskt utmattad och trött på det sätt man är när man är redo att sova inte är samma sak. Samtidigt har även, på senare tid, forskningen kunnat konstatera att det är en myt att man skulle få svårt att sova om man tränar sent på kvällen. Kopplingen mellan sömn och träning är helt enkelt inte så stark.

Sömnforskare vid Northwestern University konstaterade dock i en undersökning 2011 att den som tränar en timme om dagen förbättrar sin sömn. Detta gäller såväl insomningssvårigheter som orolig och avbruten sömn.

I undersökningen fick testpersonerna genomgå ett ganska rigoröst träningsprogram och efter 16 veckor hade de allra flesta förbättrat sin sömn tack vare träningen.

Visserligen är den här typen av undersökningar väldigt förenklade. Om en människa ingår i en undersökning, oavsett vad, som syftar till att förbättra till exempel hennes sömn kommer hon märka resultat av flera olika anledningar. Man kan till exempel tänka sig att testpersonen känner sig väldigt uppmärksammad och omhändertagen om hon får ingå i en universitetsstudie, vilket i sig påverkar resultaten positivt.

Debatten om huruvida man sover bättre på grund av fysisk träning kommer fortgå ett tag till. Men om du lider av allvarliga sömnproblem ska du inte acceptera att doktorn ordinerar ”fler promenader och styrketräning”. Djupa sömnproblem är mycket svårare att få bukt med än så.

%d bloggare gillar detta: