Att äta rätt – visdomar från de antika filosoferna

Redan de gamla grekerna insåg vikten av att äta rätt

Att äta rätt är en konst som verkar ha förbryllat människor i evigheter. Den ena säger si, och den andra säger så. De vetenskapliga rönen är lika föränderliga som naturen som omger oss.

Vad sa egentligen de gamla tänkarna om vår kost? Hur ska man äta rätt? De flesta antika tänkare nådde faktiskt ungefär samma slutsatser vad det gäller människans förhållande till mat.

Den grekiska filosofen Epictetus, som föddes år 55 efter Kristus, fick en gång följande fråga av en av sina studenter: ”Hur ska man egentligen äta rätt?”. Epictetus svarade att man ska äta på samma sätt som man lever. Med glädje, i lagom proportioner, lugnt och sansat. Enligt den berömde filosofen reflekterar en persons måltider dennes principer och sinnelag. Vilken mat vi väljer och hur vi väljer att äta den är ett sätt för oss att leva i enlighet med våra principer, precis som alla andra val vi gör i livet. Våra principer kan alltså på olika sätt reflektera vår förhållning till maten. Huruvida vi väljer att äta närproducerat, ekologiskt, hur mycket vi ger i dricks, att vi inte frossar och äter mer än vad kroppen egentligen behöver, att vi är tacksamma över att vi är lyckligt lottade att leva i en del av världen där det finns rikligt med mat, etc.

Filosofer har i århundraden reflekterat över hur vi ska vi tillskansa oss mat samtidigt som vi ställer till med så lite skada som möjligt för djur och natur. De filosoferade över hur man bäst förtränger impulsen att äta för mycket och hur man samtidigt undviker att bli alltför fixerad vid sitt utseende och hälsa.

Läs om gamla tiders matvanor.

Eller som författaren Tim Ferris formulerade det: ”I slutändan förstod de [filosoferna] att allt vi gör – särskilt det som har att göra med liv och död, som vår diet, är en plattform för filosofi, att något som du gör minst tre gånger om dagen är värt att göra på ett så bra sätt som möjligt”.

Att äta rätt enligt de gamla filosoferna Filosoferna menar att äta rätt handlar inte främst om att leva ett längre liv, men för att det gör dig till en bättre människa om du inte föraktar dig själv efter varje måltid eftersom du ätit för mycket, eller att du undviker att tvångsmässigt äta livsmedel som får dig att må dåligt. De understryker vikten av att om man är i kontroll över sin egen kropp är det lättare att kontrollera andra aspekter i livet.

Den romerska filosofen och en av förgrundsfigurerna inom läkarvetenskapen, Seneca, ansåg att ju mer rätt man äter ju mindre behöver man träna, vilket i sin tur skapar mer tid över åt att reflektera över livets mysterier. Han menade att om man äter sig tung blir sinnet slött, och vår mentala energi dräneras ytterligare när vi motionerar för att göra oss av med de överflödiga kalorierna.

En atensk statsman var på en middagsbjudning hos Platon och utbrast förtjust ”Platon, dina middagar är underbara inte bara i ögonblicket när man äter dem, utan också dagen därpå”. Mannen menade att den nyttiga och lätta (vegetariskt) maten gav honom massor av energi och livskraft. Något säger mig att om Platon hade levt idag hade han inte bjudit sina gäster på McDonald’s…

Platon ansåg för övrigt att det njutningsfyllda med att äta inte är en sann njutning eftersom syftet med att äta är att ta bort hungerns smärta.

Källa: Tim Ferris.

%d bloggare gillar detta: