Att vin i lagom till moderata mängder är nyttigt råder det ingen tvekan om. Under åren har det kommit undersökningar som pekar på en lång rad hälsofördelar, främst då vad det gäller rödvin. Men på senare år har det visat sig att vitt vin verkar vara minst lika potent för hälsan.
Den senaste i den långa raden av positiva undersökningar vad det gäller vindrickande kommer från universitetet i Oregon. De har upptäckt att vin, eller druvjuice, ökar förbränningen av fett samt saktar ner nybildningen av fettceller i levern. Experimentet utfördes på råttor, och man använde sig av vin eller druvjuice från mörka vindruvor. Forskarna vill understryka att druvjuice eller vin inte är ett nytt mirakelelixir mot fetma, men att vin hjälper till att förbränna fett, i synnerhet i levern, kan hjälpa till att förbättra leverfunktionen hos överviktiga individer.
Källa: Journal of nutritional biochemistry (januari 2015).
2013 kom en positiv nyhet om vin från Polen. De polska forskarna har upptäckt att män som dricker vin, upp till tre gånger i veckan, har starkare spermier. Med andra ord, vindrickarnas spermier simmar snabbare och ökar chansen (risken?) för befruktning. Andra faktorer som påverkar spermierna positivt är mer ledighet, att man håller kaffekonsumtionen på en lagom nivå och att man använder lösa boxershorts… Dessutom visade undersökningen att efter 10 års mobilanvändande så påverkas spermiernas rörlighet negativt.
En annan undersökning från universitetet i Louisiana visar att vinets omhuldade och nyttiga ämne resveratrol (som är en mycket potent antioxidant i rött vin) bör intas med försiktighet som kosttillskott (bättre då att dricka ett glas rödvin). I deras undersökning visade det sig nämligen att MS-symptomen förvärrades hos möss som fick resveratrol som tillskott.
Källa: Decemberutgåvan av Systems Bilogy in Reproductive Medicine
Svensk undersökning från 2011 visade följande:
Professor Fredrik Nyström hävdar, efter resultatet av sin senaste studie 2011, att det till och med är nyttigare att vara en måttlig vindrickare än att vara helnykterist.
45 deltagare i åldrarna 25-35 år delades upp i två olika grupper. Den ena gruppen fick dricka vin dagligen (1, 5 deciliter till kvinnorna, och 3 deciliter till männen) och den andra gruppen fick inte dricka någon alkohol alls.
Studien varade i 3 månader och resultatet visade att de som hade druckit vin hade förbättrade blodfettsvärden och det farliga kolesterolet sjönk med 17 procent jämfört med den andra gruppen. Det visar sig alltså att vinet är nästan lika effektivt som medicinen statiner som används mot dåliga blodfettsvärden.
Dessutom försämrades inte levervärdena överhuvudtaget trots det relativt höga intaget av alkohol.
Fredrik Nyström menar att i måttliga mängder är vin mycket nyttigt och sänker blodtrycket eftersom alkoholen vidgar kärlen i kroppen. Flertalet tidigare studier har påvisat vins skyddande effekter mot hjärt- och kärlsjukdomar.
Många undrar varför myndigheterna har så låga rekommendationsvärden för det dagliga intaget av alkohol trots att många undersökningar visat positiva effekter på högre mängder intag. En engelsk professor menar att det helt enkelt handlar om att om man säger åt folk att det är okej med x antal glas per dag så slutar det med att de dricker den dubbla rekommenderade mängden.
Många hävdar för övrigt att Nyströms studie ”glömmer bort” mycket viktiga aspekter som risken för att drabbas av alkoholberoende eller olyckor i berusat tillstånd.
Debatten om huruvida vin och andra alkoholsorter är bra för folkhälsan eller inte verkar aldrig nå ett slut.