Vilken typ av situps är bäst enligt forskningen? Tränar en vanlig situp magmusklerna bättre än crunches?

Många är de som förbereder sig för stranden i dessa dagar genom att göra massor av situps dagligen. Frågan är dock vilken av alla typer av situps som är bäst? Enligt amerikanska träningsforskare så är det faktiskt den gamla klassiska situpen.En grupp amerikanska träningsforskare undersökte effektiviteten hos olika typer av magövningar. De testade sex olika populära typer av situps:

  • Crunches (med axlarna 15 centimeter över golvet)
  • Vanliga, klassiska situps med armarna korsade över bröstet, böjda knän och fullföljning av rörelsen tills man sitter rakt i ryggen
  • Crunches på en boll utan hjälp av partner
  • Vanliga situps med boll utan hjälp av partner.
  • Crunches med en träningspartner som håller i bollen
  • Situps med en träningspartner som håller i bollen

Deltagarna i undersökningen hade sensorer kopplade till en dator fästa på kroppen.

Det visade sig att den traditionella situpsen också var den som ansträngde musklerna hårdast och därför bör vara mest effektiv. Den gamla hederliga magövningen tränar muskler i magen, höften och ryggen. På andra plats hamnade situps som gjordes på en träningsboll som inte hölls fast av någon träningspartner, och den tredje mest effektiva övningen var en situp med assistans av partner.


Den allra minst effektiva magövningen var vanliga crunches utförda på golvet. Enligt sensorerna tränar inte crunches vare sig magmusklerna, höftmusklerna eller ryggmusklerna lika effektivt som situps som görs i en fulländad rörelse. Dessutom visade det sig att göra crunches innebär en större belastning för nacken.

Hur många situps ska man göra per dag och hur många dagar i veckan ska man göra dem?

Svaret beror helt på hur många situps du gör, och hur effektivt du lyckas träna magmusklerna när du gör dem, och vad du tränar i övrigt (många övningar tränar magen automatiskt). Vissa kan göra massor av situps varje dag utan problem och andra behöver mer vila. En tumregel kan vara att om du inte orkar göra lika många situps som dagen innan är det nog bäst att du vilar för att ge magmusklerna en chans att växa, och bli starkare.

Den viktigaste aspekten om du vill få dina magrutor att synas är dock att du gör dig av med fettet genom en bra kost!

%d bloggare gillar detta: