Svensken äter sämre än vad han tror enligt Sifo – vi äter inte tillräckligt varierad kost

ms. independent
Svenskens kost är inte så varierad som han själv tror

Att kosten är avgörande för hur vi mår och att den är en starkt bidragande faktor till hur länge vi lever råder det ingen tvekan om.

Det är viktigt att vi äter en varierad kost vilket de flesta av oss också försöker göra – och det tror vi att vi gör också. Hela 70 procent av svenskarna tror att de äter en varierad kost, men i realiteten är det bara 10 procent av oss som får i oss minst 500 gram frukt och grönsaker om dagen, vilket är den rekommenderade mängden från Livsmedelsverket. Dessutom är det bara 7 procent av svenskarna som äter fisk minst tre gånger i veckan vilket också rekommenderas.

Siffrorna som presenterades på ett hälsoseminarium under veckan kommer från Sifo och gjordes på uppdrag av Svensk Egenvård. Under seminariet fastslog man också att näring i första hand bör komma från vår mat, men att om det är nödvändigt bör vi komplettera med tillskott.


Under seminariet kritiserade man Livsmedelsverket och menar att det ankommer på dem att sänka ohälsotalen bland svenska folket. Detta håller vi dock inte alls med om. Det ankommer på oss själva och ingen annan att vi äter en varierad kost, och det ankommer inte minst på oss själva att vi ser till att våra barn får i sig en varierad kost med tillräckligt med näring.

%d bloggare gillar detta: