Här lever man längst i Sverige

Per Gessle in Helsinki
Hallänningar lever länge

Enligt en ny avhandling som publicerades i dagarna är det fastställt att hallänningarna lever längst i Sverige. Halländska flickor som föds nu beräknas leva i genomsnitt 83,1 år.

Amir Baigi som är docent i epidemiologi konstaterar efter att ha studerat halländsk hälsa att hallänningarna har haft högst medellivslängd i Sverige sedan 1911! Under 30-och 40-talet var skillnaden mot det svenska riksgenomsnittet i levnadslängd upp till fyra gånger högre.

Orsaken till att man lever längst i Halland tros vara att jordbruksrevolutionen startade tidigt här, och fisket var mycket omfattande. Och på grund av ”den starka kyrkligheten” i länet föddes mycket färre barn med syfilis vilket var vanligt förr i världen. Halland var också bland de sista länen att ansluta sig till industrialismen vilket innebar att kvinnorna kunde stanna hemma och amma sina barn längre.


Sämst beräknad medellivslängd i Sverige har pojkar födda i Västernorrland med 77, 8 år. Flickor med den kortaste beräknande medellivslängden bor i Gävleborg (82 år).

En intressant faktor bland många som kan förklara skillnader i levnadslängd i olika län i Sverige tros vara att många friska individer flyttar dit jobben finns, och de sjuka blir kvar i orten.

%d bloggare gillar detta: