Fetma kan förkorta livet med 20 år – övervikt ett stort hälsoproblem i såväl USA som Sverige

Black Halter Tops
Fetma leder till stora hälsoproblem tidigt i livet

Forskare i USA hävdar att fetma-epidemin påverkar mer barn i allt yngre åldrar och förkortar deras liv med så mycket som 20 år.

7, 3 procent av pojkarna och 5,5 procent av flickorna i USA klassas som extremt överviktiga. Sjuklig fetma är som allra mest utbredd bland svarta tonårstjejer (12 procent).

Studien utfördes på 710, 949 amerikanska barn I åldrarna 2-19.

En av forskarna säger att ”vårt fokus ligger på hälsa och inte på utseende. Barn som lider av sjuklig fetma kan bli allt de drömmer om. De kan bli domare, advokater, doktorer – men det är en sak de inte kan bli och det är friska.”

Fetma som förstås också är ett stort hälsoproblem i Sverige förkortar barnens liv med 10-20 år och de drabbas redan i 20-årsåldern av hälsoproblem som hjärtsjukdomar, diabetes och leversjukdomar som man annars associerar med människor i åldrarna 40-60 år.

Fetma i Sverige

Det finns svensk statistik som pekar på att så mycket som 15-30 procent av svenska barn är överviktiga. Siffran för sjuklig fetma är inte lika stor, men det krävs inte kraftig övervikt för att drabbas av ovanstående sjukdomar har det visat sig.


På 20 år har antalet människor i Sverige som drabbats av fetma fördubblats. Cirka 10 procent av alla svenskar i åldrarna 16-84 feta. Läs mer om att gå ner i vikt och bli av med fetman snabbt.

Om du lider av extrem övervikt bör du dock kontakta läkare för rådgivning innan du ändrar din diet eller påbörjar ett träningsprogram.

2 svar på ”Fetma kan förkorta livet med 20 år – övervikt ett stort hälsoproblem i såväl USA som Sverige”

Svarta? Du menar nog mörkhyade.

Eller snarare ”amerikaner med med afrikanskt ursprung”.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: