Vända på dygnet är en konst i sig – några tips som fungerar

Att vända tillbaka dygnet är inte alltid så lätt

Många gånger slarvar vi med våra sömnvanor under semestern och vrider dygnet så att vi har svårt att ställa om oss till samhällets tider när jobbet/skolan börjar igen. Detta är ett stort problem för många, och i synnerhet då ungdomar. Det finns dock några strategier för att man ska kunna vända tillbaka dygnet från en nattrytm till att gå och lägga sig tidigt och gå upp tidigt (även om vi i den bästa av världar egentligen skulle tillåtas leva efter våra individuella dygnsrytmer).

För ett par år sedan utfördes det ett intressant experiment vad det gäller sambandet mellan sömn och mat. Man upptäckte att möss och schimpanser anpassar sina sömnvanor efter när de förväntas äta. Genom att utsätta djuren för en relativt lindrig fasta (36 timmar) för att sedan ge dem ett mål mat och starta med normala utfodringstider igen kunde man konstatera att under efterföljande dagar vaknade djuren på samma tid som tidpunkten då de fick sin första måltid efter fastan.

Vi är osäkra på om man sedan dess testat detta på människor men forskarna utgår från att människor fungerar på samma sätt. En metod du kan testa för att vända på din dygnsrytm är därmed att du kan testa att fasta i två dygn, och sätt alarmklockan på den tidpunkt på morgonen som du vill ha som rutin, och se till att äta frukost så fort du vaknat. Om du lider av vissa hälsoproblem så rekommenderas det förstås inte att du fastar i två dygn. Men är du en frisk individ är det absolut ingen fara att experimentera med detta.

Ett annat mycket beprövat trick när man vill vända tillbaka dygnet (om man till exempel lider av jetlag eller har slarvat med rutinerna under en längre semester) är att ”dygna”. Denna metod går helt enkelt ut på att du håller dig vaken i ett dygn och går och lägger dig tidigt på kvällen därpå. Denna metod fungerar för de flesta, men vissa människor tycker det är omöjligt att hålla sig vaken så länge.


Hur håller man sig uppe ett dygn? Genom att hålla sig aktiverad. Spela spel, titta på actionfilm, jobba, dricka kaffe, vad som helst som håller dig igång. Att lägga sig i soffan och slötitta på ett ointressant TV-program fungerar förstås inte så värst bra.

Ett sömn-schema som vissa läkare länge rekommenderat för extrema nattugglor som inte somnar förrän framåt sex på morgonen (läkare påpekar också att det är sällan nedanstående schema fungerar om man försöker göra det tvärtom) ser ut som följande:

  • Dag 1 Gå till sängs 06:00
  • Dag 2 Gå till sängs tre timmar senare vid 09:00
  • Dag 3 Lägg dig 12:00
  • Dag 4 Lägg dig 15:00
  • Dag 5 Lägg dig 18:00
  • Dag 6 Lägg dig vid 21.00

Om du sedan ändå fortsätter att somna senare och senare, och snart fortsätter vara vaken till sex på morgonen igen så bör du förmodligen genomgå en sömnutredning. Det kan vara så att du ha Delayed Sleep Phase Syndrome.

[OBS! Uppdatering 6 år efter original-artikeln publicerades]. Det absolut mest effektiva sättet (jag har nu verkligen testat allt) för att ställa om dygnet, hitta en sund dygnsrytm är en så kallad ljusterapi-lampa. Ställ den på max i ansiktshöjd (men inte rakt in i ögonen) precis när du vaknat – 30-60 minuter. Effekten är att du blir piggare på morgonen och dagen, samt tröttare på kvällen. Ljusterapin påverkar även sömnkvaliteten positivt. Det måste dock vara en medicinskt godkänd lampa (tro mig, alarmklockor med simulerad soluppgång har ingen effekt alls). Själv köpte jag en Philips på CDON. Fungerar ypperligt.

Du bör alltid undvika att använda sömntabletter för att vrida tillbaka dygnet. Man blir fort bekväm med att somna snabbt med hjälp av sömnpiller även om man slarvat med sömnhygienen. Den fula ovanan leder sedan till ett beroende av piller som i undersökning efter undersökning visat sig ha skadliga effekter på kroppen.

Vårt slutgiltiga råd är att du inte ska hetsa upp dig över udda sömnvanor. Det finns massor av exempel på människor som uträttat mycket trots lite med sömn, och oregelbundna sömnvanor. 


 

%d bloggare gillar detta: