Varde ljus – ny medicin mot MS och infektioner samt andra sjukdomar

Multipel skleros (MS) orsakar progressiv förlamning genom att förstöra nervcellerna och ryggmärgen. Sjukdomen påverkar synen, balansen och kognitiva funktioner.

Ljusterapi

En kollega föreslog för Jeri-Anne Lyons att testa hur sjukdomen svarar på en radikal terapi – exponering för en viss våglängd av ljus som kallas närainfraröd strålning (NIR). ”Aldrig på en miljon år trodde jag att det skulle hjälpa”, säger Lyons, docent i biomedicinsk vetenskap vid University of Wisconsin-Milwaukee (UWM), som studerar immunförsvarets roll i MS.

Men det gjorde det. Hos gnagare behandlades tidiga MS-liknande symptom med exponering för NIR ljus under en vecka, omväxlande med en vecka utan ljus. Det kliniska tillståndet hos mössen förbättrades.

Professor Janis Eells, som delade idén med Lyons, hade samma initiala reaktion efter att hon använt NIR-terapi på råttor för att behandla blindhet orsakad av förgiftning, ett sjukdomstillstånd man trodde var permanent. Genom att upprepa experimentet och om igen upptäckte hon att vissa doser av NIR ljus gjorde det möjligt för försöksdjuren för att återfå sin syn.

Forskare har i åratal känt till att vissa våglängder av ljus i vissa doser är läkande, men det är först nu som man greppat exakt hur det fungerar.

Chukuka S. Enwemeka forskar i effekterna av både NIR och effekterna av blått ljus på läkande sår. En av hans upptäckter är att vissa våglängder av blått ljus kan bota envisa infektioner – även MRSA, den antibiotikaresistenta ”superbakterien” ( Staphylococcus aureus).

I forskningen på NIR och blå ljusterapi har man också kommit fram till stora insikter om effekterna av åldrande och sjukdom.

Så hur kommer det sig att ljus kan uträtta underverk?

Genom att använda sig av NIR ljusterapi i syfte att behandla MS, har Lyons identifierat rätt timing och dos. Men hon har också grävt djupare och analyserat effekterna som ljuset hade på aktiviteten i försöksdjurens gener. Det visar sig att molekyler som skulle göra sjukdomen värre försvagades efter exponering av ljus, samtidigt som de molekyler som ansvarar för förbättringar stärktes. NIR ljus verkar på mitokondrier och ett särskilt enzym, vars roll är att stimulera cellreparation.

Forskarna vill poängtera, vad det gäller ljusets läkande krafter, att ”Vi pratar inte om vitt ljus [alla våglängder i det synliga spektrat kombinerat] som behandling, men endast vissa våglängder, vid en viss intensitet, under en viss tid”. Och precis som ”med förtäring  av alla typer av mediciner handlar det om dosen.”

Att fastställa den mest effektiva våglängden av ljus för ljusterapi är en svår uppgift. Studier visar att 670 nanometer (nm) och 830 nm ljus är bra, men 730 nm är inte. Den kommande svåra uppgiften blir alltså att bestämma lämplig dosering av ljuset.

Ljusterapi är en lovande behandlingsmetod för fler sjukdomar

Ljusterapi har potentialen att förbättra en mängd andra degenerativa sjukdomar . Skador i mitokondrierna leder till en ökning av destruktiva fria radikaler, vilka spelar en viktig roll i åldrandeprocesser och cancer . ”Det är därför vi försöker inkludera antioxidanter i vår kost, för att bekämpa denna process ”, säger Lyons.

NIR minskar inflammatoriska processer och om man kan dämpa inflammationen i en ögonsjukdom som retinitis pigmentosa, så kan man också bromsa dess utveckling. Forskarna har också med goda resultat testat ljusterapi på sjukdomar som allvarliga liggsår och diabetesretinopati (näthinneförändringar vid diabetes).

Varför använder man inte denna form av behandling i större utsträckning?

Forskning på ljusterapi har ökat de senaste åren men den amerikanska motsvarigheten till Socialstyrelsen FDA har inte tillåtit blåljus terapi för behandling av sår, eller NIR-ljus för andra tillstånd än sår och smärta. Lyons menar att den främsta orsaken till skepticismen från myndighetshåll bottnar i att ljusterapi överlag ”anses som alternativ medicin i västerländsk medicin, metoden verkar helt enkelt för simpel för att kunna vara sann”.

För att få FDA att tillåta dessa behandlingsmetoder för en större mängd åkommor och sjukdomar kräver de studier utförda på en större population. Det är precis det som Lyons och hennes kollegor håller på att arbeta med i skrivande stund, och förhoppningsvis visar sig ljus vara en effektiv och säker behandlingsmetod mot flera svåra sjukdomar i den nära framtiden.

Källa: UWM.edu

%d bloggare gillar detta: