Viktiga upptäckter och nya förhållningssätt inom näringslära de senaste 20 åren

Experter inom näringslära hävdar att nya upptäckter och förhållningssätt inom näringsvetenskap de senaste 20 åren har inneburit ett paradigmskifte (helt nytt synsätt) för det vetenskapliga fältet näringslära, vilket i sin tur påverkat matvanorna hos gemene man. Synen på hur och vad vi ska äta, vad som är nyttigt eller inte har ändrats:

Bland annat har vi en ny rekommenderad tallriksmodell i de flesta västländer, som bland annat rekommenderar fullkornsprodukter och bra fetter från nötter, avokado och olivolja.

Man har också kommit fram till att fisk och skaldjurs innehåll av det nyttiga fettet omega 3 kompenserar för innehållet av gifter som bland annat kvicksilver. Kolesterolet i räkor anses dessutom vara ofarligt numera.


Förpackningarna har blivit mer detaljerade vad det gäller näringsinnehåll. Detta underlättar för den som vill hålla reda på vad och hur mycket han/hon äter.

Synen på fett har radikalt förändrats de senaste 10 åren. Länge var i princip all form av fett ansett som skadligt, men detta börjar ändra på sig. Dock uppmanas man fortfarande att inte äta för mycket mättade fetter, och helt undvika transfetter.

Fullkornsprodukter fanns bara i välsorterade hälsokostaffärer för inte alls så länge sedan, men är numera snarare en regel än ett undantag på livsmedelshyllorna.

Mat som medicin har blivit ett begrepp. Bland annat har man kommit fram till att en kost innehållande så lite natrium som möjligt, mycket frukt och grönsaker, fiber och mindre mängder nyttiga fetter är en mycket effektiv behandlingsmetod mot högt blodtryck.

Flertalet studier om alkoholens effekter har de senaste 20 åren visat flera (i många fall överraskande) positiva hälsoeffekter. Bland annat har det visat sig att ett mindre dagligt intag av rödvin leder till ökad hjärthälsa.

Vitamintillskott har visat sig vara onödigt för bättre hälsa, och kan rentav leda till försämrad hälsa i vissa fall. Det rekommenderas istället att vi äter så varierat som möjligt, med en tallrik bestående av grönsaker i olika färger! Antioxidanterna i olika frukter och grönsaker verkar nämligen samspela i någon form av komplicerad symfoni.

Källa: CNN

%d bloggare gillar detta: