Se upp för oseriös reklam på Facebook – stället kryllar av ormolja!

En flaska snake oil från 1800-talet Den senaste tiden har vi noterat allt fler riktigt oseriösa annonser på Facebook . Dessa annonser är skrivna på ett sådant sätt att de framstår som oberoende journalistik när det egentligen är de som skrivit ”den kritiskt granskande” artikeln som säljer produkten.

Vad det handlar om är olika typer av ”mirakelprodukter” som ska hjälpa folk att gå ner snabbt i vikt, etc. I bästa fall är dessa produkter lika harmlösa som sockerpiller, i värsta fall innehåller de direkt skadliga ämnen. En sak är dock säker, de kan omöjligen hålla det de utlovar. Låt inte din önskan att snabbt gå ner i vikt, må bättre, få mer energi, etc. sabotera ditt omdöme.

Begreppet ormolja kommer från det engelska uttrycket ”snake oil” som syftar till alla de typer av ”mirakelelixir” som utlovar, helt utan vetenskaplig grund, radikala och snabba lösningar på olika typer av hälsoproblem.

Under Vilda Västern vimlade det av skojare som åkte från stad till stad och sålde ”ormolja” till naiva människor som ville ha enkla lösningar på svåra problem. På den tiden tjärade man dem. Idag ger man dem betalt.

Eftersom det är svårt, för att inte säga omöjligt, för svenska myndigheter att ha kontroll över vad som sker på Facebook börjar det bli alltmer Vilda Västern varning på sidan. Det kan framförallt vara svårt för ungdomar som ännu inte lärt sig tänka kritiskt att värja sig mot alla fantastiska löften som de olika Facebook-annonserna utlovar.

”Snake oil-annonserna” som alltså verkar bli allt vanligare på Facebook är designade för att framstå som om de kom mer från en oberoende källa. Detta är ett mycket förföriskt upplägg. Ett typiskt exempel är ”denna produkt marknadsförs som om den är för bra för att vara sann, därför har vi beslutat att testa den trots att vi är skeptiska”. ”Under några veckor testade vi denna produkten…” och i slutändan kommer de förstås fram till att: ”…det är otroligt men produkten fungerar faktiskt!”.

Påståendena som sedan följer går stick i stäv med alla fysiska lagar som finns. Det visar sig nämligen att man kan gå ner så mycket som 10 kilo på fyra veckor, och detta helt utan ändringar i kosten med minimal träning. Minst sagt fantastiskt! Och förstås helt osant.

Det sorgliga är att många människor kämpar år ut och år in med sin vikt och andra hälsoproblem. De vill inget hellre än att någon dyker upp med en enkel och snabb lösning. Trots att de innerst inne vet att produkter som ”gröna kaffebönor” inte rimligtvis kan fungera så bra som det hävdas så låter de sig förföras av marknadsföringen.

När man klickar på en annons på Facebook så hamnar man på en extern domän, alltså en sida som ligger utanför Facebook. Även om domänerna är olika för olika produkter (förlora 15 kilo på 10 veckor med x, eller gå ner snabbt med y”) så är det uppenbart att det i många fall är samma leverantör i bakgrunden. Man använder samma ”före och efter bilder”, och samma fonter, etc. Dessutom finns inte å, ä och ö med på många olika ställen på deras sidor. Lägg också märke till att (de uteslutande positiva) kommentarerna i slutet av varje artikel för dessa produkter har amerikanska namn. Stacy, Amy, etc. Vad det handlar om är alltså sluga marknadssförare i USA som helt enkelt översätt sina sidor till svenska på så kallade subdomäner.

Språket, designen, upplägget oavsett produkt alltid är densamma. Artiklarna skulle faktiskt kunna vara skolexempel på marknadsföringens, ABC. De följer till exempel den klassiska marknadsföringsmodellen AIDA, samt andra beprövade marknadsföringsstrategier som tidsbegränsade erbjudanden, grafiska detaljer som ger ett förtroendeingivande intryck, med punktlister, etc.

Så hur ska vi förhålla oss till denna typ av marknadsföring? Var kritisk. Var alltid kritiskt. Låter det för bra för att vara sant så är det inte sant. Det finns inga genvägar till en snygg kropp eller viktnedgång. Det krävs, blod, svett, tårar och en jävla massa obehagliga hungerkänslor. Men det ska INTE KOSTA PENGAR ATT GÅ NER I VIKT! Vi säger det igen. Det ska inte kosta pengar att gå ner i vikt!

Skit i mirakelprodukter, kosttillskott, viktklubbar, (o)personlig coaching, ja till och med skit i onödigt dyra gymkort. Träna hemma, lär dig hur mycket du ska äta för att nå dina mål, bit ihop. Stå ut med hungerkänslor, regniga promenader i skogen och nå dina mål. Det kommer kosta dig en hel del i uppoffring. Men det ska inte belasta din ekonomi på något vis.

Viktväktarna, Aftonbladet, viktklubbar (inte för att jämföra dessa aktörer med ovanstående bluffmakare i övrigt), bla, hit och bla dit. Du behöver dem inte. Det finns gratisalternativ på nätet som är minst lika bra, eller (oftast) bättre. Det finns alltid människor som är beredda att komma med råd och stötta dig igenom en viktnedgång utan att ta betalt för det.

För att förtydliga: Denna sida drar in en blygsam (med betoning på blygsam) summa pengar varje månad via annonser. De flesta av dessa annonser väljs automatiskt av Google Adsense, beroende på vad artikeln handlar om (vi styr alltså inte över det) eller vad läsaren sökt efter för att hamna här. Adsense har dock stenhårda krav på trovärdighet och det brukar inte ta lång tid innan oseriösa aktörer blir avstängda från att annonsera med Google. Det verkar emellertid som om Facebooks katastrofala fall på börsen gjort dem mindre nogräknade. De behöver alla annonspengar de kan få. Det är dock möjligt att man rensar bort de mest oseriösa (eller i alla fall blockerar dem för ungdomar) med tiden. Har du sett någon riktigt oseriös annons på Facebook? Skicka gärna kommentar till oss (kommentarsfältet hittar du efter artikelns slut).

Dessutom tjänar nyttigt.eu pengar på vissa länkar med produkter som vi då och då rekommenderar (så kallade affiliatelänkar). Dessa summor understiger dock tresiffriga belopp (per månad!). Vad vi vill ha sagt med detta är, som ni säkert märkt vid det här laget, att de flesta av våra artiklar har ett mycket kritiskt förhållningssätt, och huvudsyftet är inte att tjäna pengar.

Vi skulle aldrig göra reklam för en produkt som vi inte tror på (eller som det inte finns tillräckligt med vetenskapligt stöd för) eller gillar. I så fall skulle vi rekommendera allt från örter, bantningsmedel till viktklubbar i varannan artikel. Ormolja säljer fortfarande…

%d bloggare gillar detta: