Om fläderbär – ”folkets medicinlåda”

Fläderbuske Fläderbär har under århundraden använts i medicinska syften. Träden som de växer på har kallats ”det vanliga folkets medicinlåda”. Dess rötter, blommor, bär och löv, ja till och med barken, har använts som botemedel mot olika sjukdomar och krämpor. Trädet (Sambucus nigra på latin) hade en så magisk ställning bland folket att det till och med användes för att avvärja onda andar i vissa kulturer. I Danmark lyder ett gammalt ordspråk att där fläder inte kan gro kan ingen människa bo.

I andra kulturer anses Sambucus ge god lycka i livet och flera kulturer har länge varit övertygade om att ett regelbundet intag av fläderbär förlänger livet.

De nyttiga fläderbären har främst använts för att framställa juicer som stärker hälsan. Till exempel har man bryggt te eller andra drycker gjorda av fläderbär för att bekämpa förkylningar, sänka feber, och lindra onda halsar. Löven användes också för att reducera hudinfektioner, svullnader samt inflammationer, men också till allmän hudvård. Läs om ekologiska hudvårdsprodukter. 

Än idag använder man fläderbär i dessa syften. Bären är också populära att göra marmelad eller gelé av. I Sverige, och i synnerhet då Skåne (där den kallas Hyllesaft) är det också vanligt att man gör saft av fläderbär.

Den populära italienska spritsorten Sambuca är gjord av fläderbär (kryddad med anis vilket ger den en söt lakritssmak). Trots att drycken innehåller hela 40 % alkohol har den en förrädiskt len och rund smak. Italienarna dricker ofta en Sambuca för att neutralisera kaffesmaken när man druckit en kopp riktigt stark espresso. Sambuca var också romarnas ”favoritgift”.

Om du lägger tre kaffebönor i glaset med Sambuca har du gjort en ”Sambuca con la Mosca”, där de tre bönorna ska ge dig lycka, välmående och rikedomar.

Fakta fläderbär:

  • Näringsvärdet för fläderbär är mycket bra och bären innehåller bland annat mycket fibrer, kalcium och C-vitamin, samt folat, järn och zink. De innehåller dessutom endast 67 kcal per 100 gram. Det är nyttiga bär som sagt.
  • Trädet, eller busken, kan bli upp till fem meter högt.
  • Trädet växer främst i södra Sverige, även om den också förekommer långt norrut.
  • Sambucus ingår i svenska ursprungsfloran, men har också odlats, minst så långt tillbaka som 1600-talet.
  • På engelska heter fläder elderberry.
  • Fläder förväxlas ofta med sommarfläder och druvfläder som är giftiga.
%d bloggare gillar detta: