Naturen läker – Trädgårdar på sjukhus hjälper till att läka patienten

Allt fler amerikanska sjukhus har insett vikten av att bygga riktigt fina trädgårdar för att påskynda patientens tillfrisknande. Naturen läker.

Naturen läkerUnder större delen av 1900-talet hamnade naturens läkande krafter i skuggan av mer moderna metoder som medicin, nya beteendeterapier, diverse maskiner, etc. Under senare år har man dock återupptäckt naturens läkande krafter.

När man nyligen gjorde en enkät medgav 82 av 100 direktörer för olika sjukhus att designen av ett utomhusområde är bland de viktigaste aspekterna när man konstruerar ett nytt sjukhus.

Men kan trädgårdar verkligen hjälpa till läkandet av en sjuk människa? Vetenskapen har börjat granska begreppet att ”naturen läker”, en uppfattning som har antika traditioner. Resultaten är mycket lovande.

Den första moderna undersökningen som granskade detta närmare var en undersökning utförd av psykologen Roger Ulrich 1984. Han och hans team studerade en grupp gallblåse-patienter och kom fram till att patienter med fönstervyer av trädgårdar läkte snabbare efter operation, och att de behövde mycket mindre smärtmediciner. De drabbades också av färre komplikationer i samband med operationen. Detta var också den första undersökningen som verkligen kastade ljus över faktumet att stress i sig saktar ner läkandet.

Enligt forskarna kan så lite som fem minuters exponering per dag av gröna trädgårdar och lugnande rinnande vatten göra en väsentlig skillnad för läkandeprocessen. Det idealiska är dock förstås att man så mycket som möjligt befinner sig omgiven av naturens dofter, ljud och lugnande synintryck.

Naturen är lugnande även för friska människor, och undersökningar visar att människor som tittar på till exempel blommor, träd och rinnande vatten sänker sitt blodtryck, musklerna slappnar av, och hjärt- och hjärnaktiviteten sjunker.

Det är inte så att naturen i sig läker ett brutet ben eller botar cancer. Men den har lugnande egenskaper som i sin tur stärker immunförsvaret.


Det är inte heller så att alla typer av trädgårdar och naturmiljöer är lika effektiva. I en undersökning utförd av Cooper Marcus och Barnes visade det sig att människor föredrar lummiga trädmiljöer med fontäner och andra vattenkällor med frodiga blad och mycket grenar. Det vill säga intensiva naturmiljöer är mer effektiva i motsats till exempel till små grönytor som påminner om ett köpcentrum.

Genom mänsklighetens historia har miljöer med mycket träd och vatten alltid signalerat att man hittat en oas. Blommor är dessutom en säker signal på att det finns mat i närheten och öppna miljöer var alltid lugnande då man kunde ha bättre uppsikt över eventuella faror, som rovdjur.

Faktorer som man bör ha i åtanke när man bygger en läkande naturmiljö är:

  • Att den är så grön som möjligt. Trottoarer och torg ska till exempel inte utgöra mer än högst 30 procent av den totala ytan.
  • Olika strukturer ska vara så naturliga som möjligt. Undvik alltså abstrakt konst och försök efterlikna former och linjer som är naturliga.
  • Engagera alla sinnen. Trädgårdar som man kan titta på, känna doften av, som hörs och som man kan känna på med fingrarna är mest effektiva.
  • Ta det försiktigt med fontänerna. De ska inte låta för mycket eller för onaturligt.
  • Se till att plantera mogna träd som drar till sig fåglar.

Källa: Scientificamerican.com

%d bloggare gillar detta: